Svensken trÀnar soldater i kamp mot tiden

En av utmaningarna i kriget Àr utbildning av soldater.

Frivilliga. Svenska Magnus och skotten Doug utbildar soldater i Ukraina.

Frivilliga. Svenska Magnus och skotten Doug utbildar soldater i Ukraina.

Foto: Alex Voronov

Krönika2023-07-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Doug upprepar det sĂ€kert tio gĂ„nger: ”Ha inte alltid sĂ„ brĂ„ttom.” ”Stanna upp och tĂ€nk efter". "Finns det ett annat sĂ€tt att lösa uppgiften?” ”Det viktigaste Ă€r att skydda dig sjĂ€lv och dina kamrater.”
Jag befinner mig i Donbas pÄ trÀning av ukrainska soldater i strid i bebyggelse. Den som pratar Àr instruktören Doug. Han Àr 45 Är, skotte och har gjort mÄnga Är i brittiska armén.

Doug Àr en del av en grupp utlÀndska frivilliginstruktörer ledda av svensken Magnus Ek, 53, frÄn StrÀngnÀs med bakgrund pÄ P10. Han har utbildat ukrainska soldater i ett Är. Magnus kommer överens med olika arméenheter som skickar folk till honom och tillhandahÄller plats för utbildningen. DÀremot fÄr han och övriga frivilliginstruktörer ingen lön, de sköter detta ideellt.

Kurserna Àr kraftigt komprimerade mot vad som normalt krÀvs. I det lÄnga kriget finns inte tid att utbilda mobiliserade med tidsramar som Àr skapade för fredsförhÄllanden. Nu handlar det om att fylla pÄ med ny kunskap under tiden som soldaterna strider.

Eller, det Àr tanken. För kriget stökar till Àven det i bÄda Àndarna. MÄnga ukrainska instruktörer tvingas strida sjÀlva i stÀllet för att utbilda. Samtidigt Àr det svÄrt att ta ut hela plutoner och kompanier ur strid och trÀna dem ihop under sammanhÀngande utbildningsperioder av nÄgorlunda lÀngd. Magnus berÀttar hur soldater kallas in frÄn trÀning för att fylla pÄ vid fronten pÄ grund av förluster.

SĂ„dana finns förstĂ„s ocksĂ„ i de grupper som han utbildat. Magnus visar foton i sin telefon. ”Han Ă€r död. Han ocksĂ„. Och han.”

Nu genomför Magnus ett utbildningsmoment pÄ ett par timmar med en pluton som han jobbat mycket med. Jag Àr med som tolk, vilket Àr ett bra sÀtt för mig att komma nÀra verksamheten. Plutonen ska ta en byggnad dÀr fienden misstÀnks befinna sig. Magnus gÄr igenom grunderna: Hur tar man sig till anfallsmÄlet? Vilka delar bestÄr anfallet av? Vad mÄste man tÀnka pÄ? Doug följer soldaternas arbete inne i byggnaden, tar ut nÄgra fÄ viktiga saker och gnuggar in dem med sin tjatramsa. Det handlar om tekniker men Àven om instÀllning, om risker kontra nytta och om förstÄelse av uppgiften. Vilken roll har den hÀr byggnaden i den stora bilden?

Soldaterna har varit med förr och upplevt en hel del krig. Men strid i bebyggelse Àr svÄrt. Det krÀvs fyra-fem mÄnader att bli nÄgorlunda bra pÄ det, förklarar Magnus för mig.

Dagen efter följer jag med Magnus och Doug för att studera evakueringsvÀgar för sÄrade frÄn Bachmutfronten. För det Àr sÄdant som de tvÄ ocksÄ sysslar med mellan utbildningarna. Det finns egentligen bara en realistisk vÀg till Bachmut vÀsterifrÄn. Den gÄr över Tjasiv Jar och sedan fÄr man vara kreativ. Nu Äker skyddsvÀst och hjÀlm pÄ. Med i den militÀra ambulansbilen finns Magnus hund, tiken Soledar, som han plockade upp som valp utanför Slovjansk i januari.

Vi kör bland de vanliga krigsspÄren av ödelagd ukrainsk landsbygd. En sprÀngd bro. Det Àr en rÀtt lugn dag. SmÀllar hörs hÀr och dÀr men inte mer Àn sÄ.

Vi kommer till en plats dÀr vi kör av vÀgen. Man kan inte ha en bil stÄende öppet. Doug gÄr ut och tittar pÄ det som behöver ses. Och sÄ lyssnar han. En drönare surrar ovanför oss. Eftersom det Àr oklart vilken sida den tillhör Àr det bra att snabbt vÀnda tillbaka, vilket vi gör.
Det var det hela. Denna gÄng.

Magnus Ek och en grupp ukrainska soldater som lÀr sig strida i bebyggd miljö.
Magnus Ek och en grupp ukrainska soldater som lÀr sig strida i bebyggd miljö.