Sverige behöver lite fransk action i politiken

Att medborgare är ute och demonstrerar, protesterar och strejkar är ett sundhetstecken i demokratin.

Förslaget om att höja åldern från dagens 62 år till 64 år upprör fransmännen något enormt.

Förslaget om att höja åldern från dagens 62 år till 64 år upprör fransmännen något enormt.

Foto: Lewis Joly

Krönika2023-03-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste veckorna har fransmännen gått loss totalt. Demonstrationer, aktivistiska aktioner och strejk har nu blivit vardagsmat. Sedan startdagen “Mardi Noir” (svarta tisdagen) har förändringsvilja legat i luften i Frankrike. 

Här i Paris ligger sopor, soppåsar och överfulla soptunnor på trottoarer och vägar, eftersom sophämtningspersonalen strejkar. I vissa fall är soptunnorna alldeles svarta och brända av de skador de har fått under upploppen när demonstranter tänt eld på de stora sophögarna. 

På kvällarna blir det upplopp i olika delar av huvudstaden. I förrförra veckan hördes fyra höga smällar och efter det kom ett tjugotal personer springandes och skrikandes i samma riktning. Därefter fylldes luften av rök. Detta skedde utanför mitt fönster. 

Alla dessa protester och uppror beror på det förslag som president Emmanuel Macron lagt fram om en, för svenskar betraktat, liten höjning av pensionsåldern. Förslaget om att höja åldern från dagens 62 år till 64 år upprör fransmännen något enormt. Frågan var aktuell i det senaste presidentvalet och trots opinionsmässigt motstånd väljer Macron att gå vidare med förslaget. 

Det kan så klart vara störigt att känna stanken av flera veckor gamla sopor, som ligger på gatorna och lockar till sig råttor. Att inte veta hur säkert, eller om det ens är möjligt att ta sig hem på kvällen, är allvarligt. Trots det finns det något fint i det som just nu pågår i Frankrike. 

I ett samhälle där folket faktiskt reagerar på politiska förslag och beslut som de inte uppskattar, det gör politiken mer närvarande i allas liv. Det blir ett sätt att inte ta demokratin för given och att använda sina möjligheter att faktiskt säga sin åsikt, mer än bara i röstbåset. 

undefined
Att agera, demonstrera och strejka gör demokratin mer levande – så länge det inte blir våldsamt eller destruktivt.

Att bara använda sig av demokratin var fjärde år riskerar att urholka det demokratiska systemet. För att faktiskt ha en stark demokrati är det viktigt att människor värnar om den – och använder densamma. 

Därför vore det kanske inte helt tokigt om Sverige fick lite mer av den politiska action som vi kan se i Frankrike just nu. Att agera, demonstrera och strejka gör demokratin mer levande – så länge det inte blir våldsamt eller destruktivt. 

Politiska protester bidrar till att hålla demokratin vid liv – och faktiskt se till att människor använder sig av sina demokratiska rättigheter.

Caroline von Seth är ledarskribent.