Swajpa höger på arbetsgivare och sen ghosta

Det finns ett nytt fenomen på arbetsmarknaden.

Det finns ett nytt fenomen på arbetsmarknaden som kostar både pengar och tid, och inte minst skapar en frustration hos arbetsgivare, skriver Sofia Sjöström.

Det finns ett nytt fenomen på arbetsmarknaden som kostar både pengar och tid, och inte minst skapar en frustration hos arbetsgivare, skriver Sofia Sjöström.

Foto:

Krönika2024-03-13 11:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de största tillväxthindren för sörmländska företag är att de inte lyckas hitta rätt kompetens. Det leder till att man får ställa in en planerad expansion, välja att avstå från ordrar och att ägare och anställda får arbeta mer. 

Det finns flera orsaker till att det inte går att hitta rätt kompetens enligt företagen. En stor del handlar om att man inte är nöjd med de utbildningar som erbjuds i länet, eller att de som söker jobben har bristande intresse och engagemang, detta enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. 

Det finns också ett nytt fenomen på arbetsmarknaden som kostar både pengar och tid, och inte minst skapar en frustration hos arbetsgivare. Det handlar om att arbetstagare ghostar potentiella arbetsgivare. För er som inte vet vad ghosta är så betyder begreppet "att helt enkelt sluta höra av sig, svara, eller återkoppla när man inte vill ha fortsatt kontakt”. Ett ganska fegt sätt att dra sig ur helt enkelt, man bara slutar höra av sig, eller svara på kontaktförsök. 

Att generation Z – personer som har vuxit upp efter millennieskiftet – använder sig av denna metod när det kommer till dejting är inget nytt. Man kanske kan säga att det är något som har blivit allmänt sett som ”okej” när det kommer till dejtande. Men det är stor skillnad på dejting och att boka en intervju med en potentiell arbetsgivare. Att helt sonika sluta svara i telefon, eller inte dyka upp till ett avtalat möte, det får anses som uppseendeväckande. 

Tyvärr är fenomenet inte bara något som finns hos den yngre generationen, utan detta förhållningssätt används även av generationer som inte är födda på 2000-talet.

Flera företagare jag har talat med vittnar om fenomenet ghosting. Det kan till och med kan ske när en person har blivit erbjuden en tjänst men helt enkelt inte dyker upp till första arbetspasset – och sedan inte svarar på kontaktförsök. Då efter att en hel rekryteringsprocess har genomförts där det har funnits flera tillfällen att säga, tack men nej tack, jag vill inte gå vidare. 

Rekryteringen måste då tas om, och för er som aldrig har varit arbetsgivare kan jag meddela att det är en tidskrävande och kostsam process. Rekryteringsföretag kopplas in, intervjuer ska genomföras och sedan ska man komma till avslut. Att man efter en misslyckad tinderdejt bara struntar i att svara den man har träffat är illa nog. Men att inte förstå och ta ansvar för den skada man utsätter en arbetsgivare för när man väljer att helt utebli från första arbetsdagen, det är helt absurt. Speciellt när det handlar om vuxna människor som borde veta bättre. 

Sofia Sjöström är regionchef på Svenskt Näringsliv Södermanland. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.