Tomten, Lucia och ovälkomna invandrare

Utanförskapsområdet blir en bekväm syndabock.

Foto: Jens Alvin

Krönika2021-12-11 05:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidig morgon. Vi hade just passerat gränsen från Syrien till Jordanien när de israeliska planen fällde sina bomber över de jordanska posteringarna vid staden Jerash. Total förintelse. Alla jordanska soldater döda. Vår folktaxi togs omedelbart i beslag av militären från garnisonen i Jerash. Vår libanesiske chaufför pryglades. Jag häktades som påstådd israelisk spion inblandad i anfallet.

Detta hände 1969 under kriget i Jordanien, i vår kulturs vagga, Mellanöstern: födelseplatsen för ”Bokens folk” – judarna, de kristna och muslimerna.

Vart tog flyktingarna från detta krig, från tidigare krig, och nästa krig och nästa krig i Mellanöstern vägen? De tog sin tillflykt till de grannländer som just då inte var krigförande. De tog sin tillflykt till länder i Europa för att rädda livet för sig och sina nära och kära. I dag finner vi de allra flesta som flytt till Sverige i våra ”Utanförskapsområden”, roten till det mesta onda i samhället enligt en majoritet av dagens politiskt korrekta analytiker och debattörer.

Alla de tre stora en-Guds-religionerna (monoteistiska), judendomen, kristendomen och islam har grundats av semiter. Semiter var en grupp folk omnämnda i Bibelns Första Mosebok (10:21 – 31), som ättlingar till Noas son Sem. Vart leder det oss när vi av okunnighet sätter etiketter på svenska medborgares etniska rötter?

Det leder oss tveklöst till ett intellektuellt moras av undanflykter, feghet, okunskap och rädsla. Blicken och politiken leder oss dessutom till Husby, Rinkeby, Fittja ....och till Brandkärr, i vår ständiga verbala och sociala brottning av oförlöst överlägsenhet och underlägsenhet: den närmast totala bristen på respekt för alla människors lika värde.

Melody Farshin, uppväxt och boende i Husby. Ståuppkomiker, folkbildare, författare, skriver i boken ”Mizeria”: ”Gruppbilden vi tog för några månader sen innehåller flera döda ansikten. En efter en. Ingenting händer. En nyhetsrubrik. En begravning. Sen är det över. Nästa klipps. En till begravning. Jag är så trött på det här. Fattar inte hur det tillåts ske. På nyheterna pratar dom om skjutningarna som ’ett förortsproblem’. Åsnor. Det kallas samhällsproblem. Dom vill bara separera orten, som att det inte är en del av samhället, enklare att skita i ansvaret då.”

Tomten härstammar från byn Myra i Turkiet.

Lucia har sina rötter i staden Syrakusa på Sicilien i Italien.

Julklappar:

Melody Farshin: Mizeria

Melody Farshin: Lowkey

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.