Tre kvinnor kan styra vår framtid!

Det går en våg av politisk högerextremism genom EU.

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

Foto: Jens Alvin

Krönika2024-07-06 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den högerextremistiska vågen går från Kiladalen i Nyköping till landsbygden i Portugal, via Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien, Italien, Holland, Belgien och Frankrike. I Frankrike levererade väljarna en politisk chock i första omgången av riksdagsvalet nu i söndags 30 juni. 33 procent av alla avgivna röster lades på det extrema nationalistpartiet Nationell Samling. Om medvinden håller i sig i andra valomgången söndagen 7 juli kommer Frankrike att få en högerextrem regering med fascistiska rötter. 

I Tyskland gick det högerextrema partiet Alternativ För Tyskland (AfD) fram till andra plats i EU-valet häromveckan. Framgången är en dramatisk skadeskjutning av den tyska koalitionsregeringen. AfD är starkast i landets östra delar, det gamla Östtyskland/DDR.

I Italien var framgångsvinden stark för premiärminister Meloni, ledare för partiet Italiens Bröder, med tydliga sympatier för den gamle fascistdiktatorn Mussolini. Meloni leder också EU:s högerextrema partigrupp ECR, där Sverigedemokraterna är medlem.

Vilka idéer och känslor förenar dessa bruna partier? Från SD i Sverige till Chega i Portugal. I den lilla franska landsortsstaden Châtreaudun är medborgarnas känsla klar och tydlig: ”Vi är övergivna av makten i Paris.” ”Vi behöver något nytt!”. 

Nyköpings oppositionsråd, sverigedemokraten Malin Karlsson: ”De som bor på landsbygden känner sig bortglömda”. (SN 11/6/24). Lägg därtill de högerextremas gemensamma nämnare av främlingsfientlighet, uppskruvad nationalism, misstro mot makten…

Franska Nationell Samling fick 33 procent av rösterna i söndagens val. I 2022 års svenska riksdagsval röstade 32 procent av väljarna i Lunda valdistrikt på Sverigedemokraterna. I Stigtomta Ytterområde 31 procent. I Råby-Ripsa 29 procent. I Tystberga 28 procent. I Runtuna 27 procent: Själsfränder med systrar och bröder i EU:s bruna block.

undefined
Frankrikes val avslutas den 7 juli. Det går en våg av politisk högerextremism genom EU, menar Ulf-Göran Widqvist.

Det är äntligen läge för ett Tidöavtal i EU, jublar Sverigedemokraterna (AB 5/6/24), och arbetar med den strategin hand i hand med sin ”hjälte” Ungerns Victor Orban. SD ser framför sig ett samarbete mellan tre politiskt dominerande kvinnor vid EU-makten: Urusla von der Leyen från den tyska ”civiliserade” högern. Italiens premiärminister Giorgia Meloni, från det nyfascistiska partiet Italiens Bröder. Marine Le Pen som leder den högerextrema ”revolutionen” i Frankrike. 

Den 8 juli kanske vi vaknar upp till ett nytt EU!

Lästips

Arthur Rosenberg: Fascismen som massrörelse

Jason Stanley: Fascismens metoder

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.