Våga säga ifrån mot våld i kärlekens namn

I en tid mer fler stängda dörrar ökar riskerna för våld och förtryck. Ett brett arbete mot svartsjuka är viktigt och nödvändigt.

Foto: SN

Krönika2021-02-09 05:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Februari består inte bara av snö och kyla, utan innehar även en varmare sida vilket vi känner igen som alla hjärtans dag. Den 14:e februari och dagarna innan dess fylls butikerna av rosa färger. Röda rosor och choklad säljs som aldrig förr, men äkta kärlek bestående av omtanke och omsorg är som bekant inte en vara som går att köpa.

Lagom till Valentins dag har länsstyrelsen tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten och Ungarelationer.se för fjärde året i rad återlanserat kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”. Man brukar säga att all kärlek är bra kärlek. Det är sant så länge den faktiskt består av omtanke och ömsesidig respekt. Kampanjen lyfter därför upp de mörkare sidorna som finns i vissa människors partnerliknande relationer. 

Kärlek är – likt kampanjen indikerar – något som inte går hand i hand med hot, hat och våld. Det är framförallt till yngre människor som kampanjen riktar sig till för att väcka eftertanke och reflektion om vad som är bra och dåligt i kärleksrelationer. Mäns våld mot kvinnor är ett problem som funnits i alla tider. Dagens samhälle är det mest jämställda någonsin, men det betyder inte att allt är guld och gröna skogar. Det hittills goda jämställdhetsarbetet är absolut inte något som ska få oss att tro att kampanjer likt dessa inte fortfarande behövs. 

Pandemin slår hårt och brett på alla fronter. Viruset förändrar våra beteenden på gott och ont, inte minst i våra relationer. Kärlek och närhet är något som de flesta hungrar efter ännu mer i en tid av social distansering. För andra blir den påtvingande, nästintill kvävande mellan hemmets väggar. 

Pandemin har olyckligtvis lett till en ökad risk för våld i nära relationer (4/2). När resten av samhället stannat upp har förtrycket tyvärr ökat i hemmen. Jämställdhetsmyndigheten rapporterade i början av februari att coronapandemin med dess efterföljande konsekvenser bidragit till att fler kvinnor nu riskerar att bli utsatta för våld av sin partner. När fler och fler stannar hemma i enlighet med restriktionerna ökar även riskerna för isolering, kontroll och våld i hemmet. Ökad risk för förtryck och kontroll rapporteras även för flickor och kvinnor som blir utsatta för hedersrelaterat våld. 

När alla hjärtans dag närmar sig är vi många som funderar på hur vi kan uppmärksamma kärleken till partners, familj och vänner. Den annalkande kärleksdagen bör dock inte endast gå till att uppvakta, utan även till att uppmärksamma varandra om varningssignalerna som kan rädda liv. 

Att visa omsorg måste också innebära att våga säga ifrån mot orättvisor och grymhet. När vi misstänker att någon i vår närhet far illa är det av högsta vikt att vi hjälper till och stöttar. Det är den kärleken som är den allra viktigaste – varje dag, året om. 

Linnea Hylén skriver regelbundet ledare för SN.