År 2021 kom debatten att kretsa kring Försvarsmaktens Pride-kampanj, men den här gången kom kritiken från två olika läger som annars inte har någonting gemensamt.
Försvarsmakten har under flera år deltagit i Pridefirandet. Därför kan det tyckas vara underligt att myndighetens engagemang fortfarande seglar upp till diskussion. I år presenterade FM sin kampanj "En flagga värd att försvara”, med hänvisning till regnbågsflaggan. Istället för att se kampanjen som ett försvar av Sveriges demokratiska värderingar har budskapet vantolkats av den yttersta högern som en extrem politisering och vänstervridning av myndigheten.
Fördomarna om militär machokultur, homofobi och hat mot oliktänkande har funnits länge. Idén att endast heterosexuella machomän frivilligt kan vara duktiga soldater har etsat sig fast hos en liten grupp tyckare som allt som oftast inte har någon riktig koll på Försvarsmaktens uppdrag. Den gruppen består främst av homofoba högertroll, men förvånande nog även av urbana DN-skribenter.
Dagens Nyheters kulturskribent Saga Cavallin försökte skriva en syrlig krönika om hur Försvarsmaktens Pridebudskap inte bör ses som en signal om öppenhet, utan som dess absoluta motsats (2/8). I en rad luddiga resonemang tycks skribentens uppfattning om kampanjen vara att Försvarsmakten inte alls bör syssla med Pride. Tvärtom måste Försvarsmakten sluta försöka framstå som modern och politiskt medveten, eftersom den militära verksamheten i sig aldrig kommer kunna attrahera andra än machokulturens försvarare. Medvetna budskap om öppenhet kommer aldrig, enligt Cavallins logik, kunna tas på allvar om de kommuniceras från försvaret.
Det finns en gemensam nämnare mellan de två motpolerna av människor som kritiserat Försvarsmaktens Pride-kampanj: fördomar. Det handlar om okunskap om Försvarsmaktens huvuduppgift, vilket absolut inte är att ”leka krig” eller supa sig full i en mäss, utan om att försvara Sveriges territoriella och demokratiska oberoende.
Förutom att hissa den svenska flaggan har Försvarsmakten hissat regnbågsflaggan för att understryka myndighetens livsviktiga arbete för att försvara alla människors lika värde. Kopplingen mellan den svenska Försvarsmakten och våra demokratiska fri- och rättigheter ska inte underskattas eller tas för given.
Främmande makts hot mot Sverige har bara ökat de senaste åren. Att Sverige måste ha en fungerande Försvarsmakt borde vara självklart för den som ser vad som händer i vårt östliga grannland Ryssland, där HBTQ-rättigheter inskränks mer och mer för varje dag som går.
Den yttersta frontlinjen för Sveriges HBTQ-rättigheter består onekligen inte av kulturskribenter eller bittra högertroll, utan av de kvinnor och män som med sina liv som insats valt att försvara oss och vårt sätt att leva. Vi ska vara evigt tacksamma för den insats Försvarsmaktens personal gör för att försvara regnbågsflaggan varje dag, året runt.