Vem vinner på att du ser fiender överallt?

Om Jimmie Åkesson är den enda man kan lita på har vi ett demokratiskt problem.

Det är svårt att kritisera SD; all kritik som riktas mot dem konfirmerar bara deras världsbild, skriver Ulrica Schenström.

Det är svårt att kritisera SD; all kritik som riktas mot dem konfirmerar bara deras världsbild, skriver Ulrica Schenström.

Foto: Peter Knutsson

Krönika2024-07-20 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under Almedalsveckan 2018 höll Sverigedemokraterna en presentation om sin valstrategi. Jag följde detta via webben och hörde planerna på att ta över Socialdemokraternas roll i svensk politik. Det var tydligt att de inte skulle nöja sig med att endast vara ett stödparti till en borgerlig regering, utan siktade på att bli Sveriges dominanta parti som självständigt kan leda regeringar.

“Har ni hört vad de försöker göra?”, frågade jag senare på ett mingel. Jag fick svaret: “Sluta vara så besatt.”

Under den veckan hade SD också ett boksläpp för Jimmie Åkessons nya bok “Det moderna folkhemmet”. Denna bok ger en bra överblick över SD:s världsbild, och en god grund för att förstå att vi är på väg i en farlig riktning om vi låter Sverigedemokraterna ta rodret.

I boken blir det tydligt att det “vänsterliberala etablissemanget” är en term Jimmie Åkesson gärna kastar mot sina motståndare. Men vad är egentligen detta “vänsterliberala etablissemang”? Det korta svaret: alla som är emot SD. Mer specifikt är det politiker, journalister, aktivister och kulturprofiler som enligt SD driver en agenda för mångkultur och jämställdhet. Detta etablissemang är ansvariga för alla Sveriges problem, från gängkriminalitet till höga bensinpriser, antingen för att de är naiva eller aktivt ondskefulla.

Sverigedemokraterna presenterar sig själva som ett parti för vanligt folk och det enda alternativet till “sjuklövern”. SD menar att de ses som ett hot mot etablissemangets makt och måste därför tystas till varje pris. Därför är det så svårt att kritisera SD; all kritik som riktas mot dem konfirmerar bara deras världsbild.

Så när Sverigedemokraterna får kritik efter Kalla Faktas avslöjande om anonyma trollkonton, är det enligt SD en koordinerad påverkansoperation mot dem. SD och deras kanaler lär sina väljare att de inte kan inte lita på något som kommer från det “vänsterliberala etablissemanget” och i processen förstör de förtroendet för media, myndigheter, akademin och alla andra partier. När tilliten till dessa institutioner krossas, blir Sverigedemokraternas partiledare den enda man kan lita på.

Om en stor del av de svenska väljarnas övertygas om att det finns mörka krafter som konspirerar mot dem, och att den enda de kan lita på är Jimmie Åkesson, då har vi ett allvarligt demokratiskt problem. Då kan han övertyga sina följare om nästan vad som helst.

Om någon SD-väljare läser detta kanske du inte övertygas av det jag har skrivit, men jag vill avsluta med något att fundera över. Jimmie ljög i flera år om att SD inte hade några anonyma konton, och när du fick reda på att han ljög, försvarade du honom då? Hur självtänkande är du egentligen?