Vi har värderingar som måste försvaras

Vi är kanske det land i världen där vi hyser störst tillit till våra medmänniskor och till myndigheter. Det är något att noga försvara.

Foto:

Krönika2020-11-07 05:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som såg intervjun i SVT:s Agenda 28/10 med den franske ambassadören i Sverige, Etienne de Gonneville, tvivlar inte på att Frankrike kommer att försvara republikens värderingar. Islamisterna vill ” bygga ett annat samhälle, vilket inte är det samhälle vi har byggt (med demokrati och frihet) och som vi vill föra vidare till våra barn” avslutade ambassadören. 

Visst är Frankrike särskilt hårt drabbat av terrorism i Europa, men man måste ändå inse att vi i Sverige är drabbade av en liknande negativ utveckling. Våld på gator och torg har redan inneburit inskränkningar i människors frihet. Att människor med auktoritära värderingar ger sig på två män på Göteborgs centralstation för att de går hand i hand, är ett av den senaste tidens exempel. Trygghet i vardagen, frihet från tvång, från våld, från moralpoliser och förtryck, det är sådant vi måste försvara.

Johanna Bäckström har i boken Familjen beskrivit hur ett parallellsamhälle växer fram i vårt land. När staten sviker sin uppgift att försvara lag, ordning och frihet för människor, då kliver de kriminella nätverken in och skapar sina egna lagar. Med klanledare och underhuggare som ibland även är försörjda av svenska skattebetalare.

Men skillnaden i handlingskraft och i markeringar från regeringen är stor vid en jämförelse med Frankrike. Särskilt svensk socialdemokrati har en tradition att hålla sig ”neutrala”. Vi anpassade oss med eftergifter under kriget, då inte bara Socialdemokraterna utan hela samlingsregeringen. Först inför hotet från nazisterna, sedan efter kriget till stormakten Sovjetunionen (minns baltutlämningen). Nu tassar vi inför framväxande parallellsamhällen, där ledorden verkar vara att inte ta i för mycket, inte provocera.

Vi har en hel del att vara stolta över i Sverige. Ett fritt demokratiskt och mestadels tolerant och generöst land. Vi är kanske det land i världen där vi hyser störst tillit till våra medmänniskor och till myndigheter. Men tilliten bygger på, det visar professor Lars Trädgårdhs undersökningar, att landets lagar och regler följs. 

Om vi inte försvarar oss mot kriminalitet och gangsterklaner kommer friheten för människor att beskäras än mer. Vi måste, precis som Frankrike nu gör, säkra de bärande demokratiskt starkt förankrade grunderna i det land som vi skall överlämna till våra barn och barnbarn. 

Staten måste se till att lagar och regler följs. Men vi måste också tydligt formulera och förankra våra värderingar, de som en majoritet av befolkning ställer sig bakom. Värderingar som skall försvaras i stort och smått, en uppgift som angår alla. 

Maria von Beetzen är samhällsdebattör med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik. Hon medverkar i SN som fristående krönikör.