Vilka partier vinner kommunvalet i Nyköping?

Centern lär ha nyckeln till makten i Nyköping efter valet.

Krönika 5 maj 2022 06:01
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På kvällen den 11 september har vi ett preliminärt valresultat. Jag tror att vi får se flera oväntade effekter av väljarnas sympatier. Om framtiden vet vi som vanligt föga, men vi kan spekulera utifrån svajiga ”fakta” om hur det politiska landskapet ser ut. Och det mesta talar för att Centern avgör vilka personer som besätter maktens taburetter i Nyköpings stadshus.

Jag utmanar till en liten hjärngympa av ideologisk-politiska spekulationer kring Sifos väljarbarometer från den 22 april 2022. Barometern visar väljarsympatierna för partierna på det nationella planet. Jag översätter dem till de 61 mandaten i Nyköpings fullmäktige, med alla reservationer för kommunala avvikelser. Men dock.

 

De tidigare koalitionerna mellan S-V-MP, som styrde mellan 2010–2018, klarade inte att ta makten efter 2018 års val. Centern valde då att ingå i en ny koalition mellan S-MP-C, med passivt stöd av V. Centern vägrade att praktiskt samarbeta med V. Detta är den maktens konstellation vi lever med idag. 

Inget talar för att väljarsympatierna för S-V-MP blir så starka i årets val att den koalitionen kan komma tillbaka. Socialdemokraterna tvingas lämna stadshuset om Centern tycker att den nuvarande koalitionen gav för magert politiskt resultat. Eller att V vägrar att vara tyst och passivt stöd för S-MP-C.

Centern är nyckelpartiet. Centern är i grunden ett socialkonservativt parti med markerade liberala inslag. Men hur vi än vänder på partiet så är det traditionellt borgerligt med ett hjärta som slår starkare för den gamla Alliansen än för socialdemokratin. I den politiska kortleken finns dock en Svarte Petter, Sverigedemokraterna. Och samarbete med SD är inte förhandlingsbart. Nej är sagt, och nej gäller. Alltså återstår Socialdemokraterna om man inte vill vandra ut i öknen, utan inflytande över kommunens politik.

 

Högern i Nyköping leds av Moderaterna med sin nye partiledare Ahmad Eid. Den samlade högern; M-KD-L-SD, är inte uträknad. Långt därifrån. Det krävs bara att pendeln svänger två-tre mandat för att de ska inta stadshuset.

MP har stark motvind och kan tappa ett till två mandat. Samma gäller för Liberalerna. Förluster i båda lägren kan ta ut varandra blockvis. Det osäkraste kortet kan vara KD som numera nationellt är ett ytterhögerparti (ett SD med en kvinna som partiledare). SD i Nyköping har dock redan en kvinna i ledningen, som driver en tydlig och markerad politik som har gjort henne till den synligaste i oppositionen.

Om drygt fyra månader vet vi effekterna av ditt val.

 

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa