Låt kulturen vara fri och stå på egna ben

Kulturen är inte fri om den är beroende av offentliga bidrag där politiker ska avgöra kulturutbudet.

 Kulturen är ett viktigt inslag i ett demokratiskt samhället.

Kulturen är ett viktigt inslag i ett demokratiskt samhället.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur2022-07-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under sommaren finns det ett stort intresse för kultur och nöje bland människor. Många är lediga från jobbet och kan passa på att unna sig något som bryter av från vardagspusslet. Efter flera år av pandemi och restriktioner som hårt drabbat kultursektorn går människor återigen på museum, konserter och diverse föreställningar och utställningar. Kulturen är ett viktigt inslag i ett demokratiskt samhället och en viktig del av yttrandefriheten. Den fria konsten är central för att fria tankar, idéer och känsloyttringar ska finnas i ett samhälle. Men kulturen är inte fri om den är beroende av offentliga bidrag där politiker ska avgöra kulturutbudet. 

I Nyköpings vision 2030 finns det mål om att ha ett stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Det är i sig en positiv ambition. Kultur- och fritidsnämnden i Nyköping ansvarar bland annat för offentlig konst, kommunens konstsamling och föreningsstöd. Stödet till kulturen sker ofta genom riktade bidrag där politiker får i uppgift att agera kulturrecensenter eller filantroper och därmed även besluta om vilken konst som bör prioriteras. Notan tar skattebetalarna. 

Genom att det offentliga snedvrider marknaden för konst och kultur begränsar man istället utbudet samtidigt som man inte garanterar en efterfråga för det utbud som ges. Kulturen bör därför istället vara självfinansierande i så stor utsträckning som möjligt. Kommuner runt om i landet bör fokusera på att riva hinder för ett fritt kulturliv istället för att snedvrida och subventionera. Det skulle gynna det fria skapandet, de människorna som vill njuta av en kulturen och skattebetalarna. Kulturen är för viktigt för att åläggas politiken -släpp kulturen fri.