Ett extra regeringssammanträde hölls i söndags med en enda punkt på dagordningen: att göra sig av med statsministerns närmaste medarbetare Emma Lennartsson. Hon som varit Löfvens förtrogna röst sedan tillträdet, fick lämna direkt utan övergångsstöd eller annan mjuklandning. Officiellt på egen begäran, men så brukar det heta.
Att statssekreteraren – och grindvakten mot omgivningens risker – inte lämnat korrekt information om när hon informerades om skandalen i Transportstyrelsen och dess säkerhetspolitiska följder, framstår som huvudskälet, i alla fall officiellt.
När infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick sparken, inför risken av misstroendevotum i riksdagen, var det många med lång erfarenhet av regeringsarbete som ifrågasatte hur statsministern och statsrådsberedningen hade kunnat vara ovetande om en så pass allvarlig händelse.
Nu vet vi mer. Informationen fanns där tidigare än vad som sagts utåt. Lennartsson berättar för DN att hon informerades, vid två tidigare tillfällen, utan att reagera över allvaret. Kunskapen fanns i Stefan Löfvens allra närmaste krets, hos regeringskansliets högsta tjänsteman. I hur pass stor utsträckning och i hur pass många huvuden är ännu oklart. Men utan statsministerm officiellt fick veta något. Det hörs på beskrivningen att detta tål att grävas vidare i.
Den dagliga dialogen under alla dessa månader ska alltså aldrig ha rört vid den problematik som Säpo varnat högt för i ett flertal instanser och där en generaldirektör medvetet brutit mot lagen med säkerhetsklassade uppgifter i potten. Detta är svårförståeligt, inte minst när ett flertal ministrar och statssekreterare på departementen redan visste en hel del.
Till DN säger Lennartsson att hon inte ”tror” att statsministern har fått kunskaper om skandalen på annat håll. Har statsministern haft tidigare kunskap i sakfrågan och sedan avsiktligt eller oavsiktligt inte redovisat detta – då är det grund för ett misstroende. Att statsministern i annat fall hölls helt ovetande ger sken av en avgrundsdjup förtroendekris inom den egna organisationen. Här gäller det att Konstitutionsutskottet är på tårna och begär att få tillgång till allt som kan kopplas till de uppgifter som nu har kommit i dagen. E-post och kommunikationshistorik med mera hos den före detta statssekreteraren kan vara avgörande för att reda ut hur regeringens hantering havererade i allvarets stund.
Trycket minskar nu något på försvarsministern som inte informerade statsministern, Peter Hultqvist. Statsrådsberedningen hade redan fått information. Även om det är märkligt att Hultqvist inte reagerade på att ärendet aldrig diskuterades i statsministerns närhet bör försvarsministern inte längre vara måltavla nummer ett för riksdagens ansvarsutkrävande. Hela paketet har landat på tröskeln hos statsministern.