Ledare: Striden om den moderata identiteten står på tur

Moderaterna står inför en strid om partiets fortsatta koppling till liberala värden.

Foto:

Övrigt2019-01-29 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Allt sedan Centerpartiet och Liberalerna valde bort möjligheten att göra Ulf Kristersson (M) till statsminister, har mycket av Moderaternas kommunikation handlat om att markera avstånd till de liberala partier som släppte fram Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ett högt tonläge och många aggressionsdrivna ­utfall från moderata företrädare i sociala medier mot främst Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), döljer tillfälligt en för Moderaterna svår konflikt. Ju längre­ avstånd till Alliansgemenskapen med C och L som Moderaterna markerar, desto mer allvarlig blir ­striden om partiets framtida identitet. Ska Sverige­demokraterna ses som en del av den nya moderata vänskapskretsen? Söndagens Agenda i SVT frågade: Finns Moderaternas framtid i blekingska Sölvesborg, där partiet styr tillsammans med SD? Eller finns den i Stockholm där fyra Allianspartier har tagit Miljö­partiet i hand och bildat majoritet?

Partipolitiska vänskaper spelar roll. För ett parti som Moderaterna, som ser sig självt som en koalition av liberala, främst marknadsliberala, och konservativa värderingar, bör det vara mer än obekvämt att samordnas i grupp med SD. Men i Sölvesborg beskrivs SD-samarbetet som en gemenskap mellan vänner, både politiskt och personligt. Joakim Larsson, förbundsordförande i Stockholms stad, beskriver det å sin sida som viktigt att inte bli ”nedkletad av sam­arbeten som är oss främmande” (SVT Agenda 27/1).

Hur Moderaterna hanterar frågan om relationen till SD påverkar också möjligheterna att bilda långsiktiga allianser med liberala partier. I Trosa kommun, ­exempelvis, har kommunalrådet Daniel Portnoff (M) varit noga med att understryka att det lokala Allians­samarbetet fortsätter som tidigare och han hälsar Centerpartiet och Liberalerna på riksnivå ”varmt välkomna tillbaks till ett samarbete för att byta ut Stefan Löfven” (Facebook 20/1). I skånska Staffanstorp där­emot valde Moderaterna redan efter valet att bilda ­styre med SD, trots att de fyra Allianspartierna hade majoritet efter valet.

Det organiserade samarbetet mellan M och SD finns i tre kommuner, i desto fler samverkar moderater i koalitioner med miljöpartister. I nuläget.

Ideologiskt är det inte konservativa partier i skön förening när moderater möter sverigedemokrater. Ska den vänskapen etableras djupare blir resultatet något annat. SD har visserligen socialkonservativa drag – i andan att allt var bättre förr – men även ett omfattande kollektivistiskt och auktoritärt samt ­populistiskt tankegods. Om M och dess framträdande företrädare glider närmare SD kommer Moderaternas liberala innehåll att bli allt svagare. Det långsiktiga ­utrymmet att via en bred koalition av partier driva på för liberala och frihetliga reformer likaså.

Här väntar en ideologisk strid för Moderaterna, något som partiledaren Ulf Kristersson kommer att tvingas hantera. Krocken mellan Stockholm och Sölvesborg berör moderater i hela landet.