Sörmlands lokala producenter förtjänar bättre villkor

Entreprenörer bör ges de bästa förutsättningar för sin verksamhet, oavsett om de producerar chark eller öl.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna lokala producenter

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna lokala producenter

Foto: Jens Alvin

Närodlat2022-07-16 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Allmänhetens intresse för närproducerade livsmedel har ökat. Delvis har intresset för turism med fokus på mat och dryck växt och dels har människor anammat ett miljöperspektiv i sin konsumtion. Samtidigt har frågan om Sveriges självförsörjning blivit mer aktuell än någonsin, något som än mer fått upp människors ögon för det lokala. Sörmland har turen att ha många duktiga entreprenörer som skapar hantverksmässig mat och dryck. Dessa entreprenörer bör stöttas och ges de bästa förutsättningar för sin verksamhet - oavsett om de producerar chark eller öl. 

Många av dessa entreprenörer är verksamma på lands- och glesbygd och genererar därmed tillväxt, sysselsättning och förgyller områden med högkvalitativa gastronomiska upplevelser. Det är positivt för hela länet. Många entreprenörer har gått samman för att visa upp utbudet av närodlad och högkvalitativa produkter genom Sörmlands matkluster. I Nyköping finns bland andra Nils Oscars bryggeri som producerar klassisk öl i modern stil och Annas Kök som har gårdsförsäljning av produkter från det ekologiska familjejordbruket Ösvreta Gård. Därtill finns det många fler entreprenörer som tillverkar det mesta i dryckes- och matväg. Att kunna köpa dessa produkter direkt från producenten gynnar både producenterna själva och är en rolig upplevelse för konsumenten. Tyvärr ges inte alla producenter samma möjlighet till gårdsförsäljning av sina produkter. Om man tillverkar en alkoholhaltig dryck istället för mat har man andra förutsättningar än övriga lokala livsmedelsproducenter. 

Gårdsförsäljning av alkohol var en av punkterna som C förhandlade fram i Januariavtalet. Sedan dess har det gjorts en utredning som publicerades i december 2021 som kom fram till att en restriktiv gårdsförsäljning kunde tillåtas i Sverige. Utredningen är ett steg i rätt riktning, men lämnar fortsatt mer att önska. Kraven som föreslås är att försäljning enbart skulle få ske i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning om tillverkningssättet. Det skulle vara ett mycket krångligt system som sätter krokben för entreprenörerna. Hur många gånger ska man behöva höra samma föreläsning för att kunna stötta sina lokala producenter? Mycket av utredningen kretsade även kring EU-lagstiftningens koppling till det svenska alkoholmonopolet, men EU kommissionen har slagit fast att gårdsförsäljning inte hotar systembolagets ställning. 

Därför bör Sveriges riksdag omgående rösta igenom gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Det skulle vara en vinst för det lokala näringslivet, för tillväxten och landsbygdens villkor. Sörmlands producenter förtjänar bättre. 

Intresset för att handla lokalproducerat och närodlat ökar
Intresset för att handla lokalproducerat och närodlat ökar