Återbruket stänger butiken

Sista juni stängs butiken Lilla Återbruket och ingen ny öppnar.– Tanken är att de som arbetstränar ska få ännu bättre utvecklingsmöjligheter, hävdar Maria Eneqvist, enhetschef i kommun.

Gustav Dahlström har jobbat ett halvår i den populära butiken som nu ska stänga. "Det kanske är lite synd."

Gustav Dahlström har jobbat ett halvår i den populära butiken som nu ska stänga. "Det kanske är lite synd."

Foto:

Övrigt2018-01-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Lilla Återbruket är en populär secondhandbutik för alla som samlar på lampor, glas eller andra saker från sin favoritepok. Priserna är låga och eventuell vinst stoppas tillbaks in i Gnesta kommuns Slussen-verksamhet.

En grupp på ungefär åtta personer som står utanför arbetsmarknaden är knutna till butiken i dag, säger Maria Eneqvist, enhetschef för vuxenutbildning och arbetsmarknad.

– Några ingår i en utegrupp medan andra jobbar i butiken eftersom det varierar vad man klarar av. Dessutom har vi kvar bokcafét Flamman, berättar enhetschefen.

De som arbetstränar har ofta någon form av LSS-behov, men några behöver bara komma åter i rutin efter att tillfälligt av olika skäl ha tappat kontakten med arbetslivet, medan andra knappt satt sin fot på en arbetsplats.

När butiken snart stänger dörrarna för gott så kommer heller ingen ny butik att öppnas men enheten flyttar upp till Åsbackaskolan, avslöjar Eneqvist.

– Det är väl mest kunderna som drabbas. Men mitt fokus är att skapa bättre individuella lösningar för våra deltagare.

Enligt en utvärdering som gjorts av enheten arbetsmarknad så finns behov av att göra bättre uppföljningar.

– Vi kommer skapa bättre arbetsföreberedande insatser genom att se mer till de individuella behoven. Vi hoppas även på ett gott samarbete med det lokala näringslivet både här eller i Trosa, som vi samarbetar med.

Men hur ska man få företag att öppna famnen för människor som står utanför arbetsmarknaden?

– Jag ser det som en rolig utmaning och utgår från att det finns plats för alla. Med information och kunskap så är det möjligt. Samhället har ett ansvar för alla medborgare, säger Maria Enqvist som hoppas att ett förstärkt samarbete ska ge ytterligare praktikplatser.

– Men framför allt hoppas vi att det ska resultera i riktiga jobb.