Debatt: 10 tips om att bemöta främlingsfientlighet

PR-byrån Westander har tillsammans med SIFO fått fram siffror på att majoriteten av svenskar känner oro för ökad främlingsfientlighet. De ger tio tips på hur man på ett effektivt sätt kan bemöta främlingsfientliga påståenden.

PR-byrån Westander har tillsammans med SIFO fått fram siffror på att majoriteten av svenskar känner oro för ökad främlingsfientlighet. De ger tio tips på hur man på ett effektivt sätt kan bemöta främlingsfientliga påståenden.

Foto: Gorm Kallestad,

Övrigt2018-04-20 16:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sex av tio svenskar, 63 procent, känner oro för ökad främlingsfientlighet. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander. Vill du bli bättre på att bemöta främlingsfientlighet hos vänner, släktingar och bekanta?

Enligt det globala forskningsprojektet World Values Survey har vi svenskar högst tillit i världen till personer vi aldrig träffat tidigare, till personer med annan religion och till personer av annan nationalitet.

Här är tio tips om hur du kan bidra till att värna tilliten mellan människor.

1. Ta alltid debatten

Låt aldrig främlingsfientlighet passera okommenterad. Reagera och bjud in till diskussion, exempelvis genom att fråga: ”Hur menar du nu?”

2. Utgå från välvilja

Ha som utgångspunkt att den du pratar med i grunden är en vettig person som vill andra väl. Om du rasiststämplar andra så minskar dina chanser att nå fram i ett samtal.

3. Fråga för att förstå

Fokusera på att lyssna i början av samtalet och ställ öppna frågor för att verkligen förstå personens perspektiv och underliggande problembild. Fråga exempelvis: ”Vilka tycker du är de främsta problemen?”

4. Avdramatisera rädslan

Prata om rädslan för det främmande som något högst allmänmänskligt. Forskning inom psykologin visar att vi människor i allmänhet tycker bättre om personer som är lika oss själva.

5. Diskutera gyllene regeln

Resonera kring bakgrunden till den gyllene regeln: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad.” Denna mänsklighetens främsta etikregel återfinns inom de flesta religioner och andra filosofiska och etiska läror.

6. Lyft fram svenska tilliten

Utbyt tankar kring Sveriges unikt höga tillit mellan människor och hur denna underlättar produktivt samarbete. Den statsvetenskapliga forskningen ser tilliten som en nyckel till ett välfungerande samhälle.

7. Prata om bristyrken

Ta upp arbetsmarknadens bristyrken, att vi exempelvis måste bli många fler som arbetar i äldreomsorgen. Sverige behöver invandringen för att klara den demografiska förändring som vi nu genomgår med en allt äldre befolkning.

8. Ge ditt perspektiv

Dela tydligt med dig av uppfattningen att främlingsfientliga värderingar gör Sverige till ett sämre land för oss alla. Främlingsfientligheten underminerar förtroendet människor emellan, skapar konflikter och leder till ett slöseri med kompetens.

9. Försök inte vinna

Undvik att pressa din samtalspartner och försök inte heller ”vinna debatten”. Bekräfta i stället eventuella kloka kommentarer i personens resonemang och betona er samsyn kring dessa.

10. Avsluta som vänner

Avrunda samtalet när ni på vänskaplig basis kan ”enas om att vara oeniga”. Om personen känner sig respekterad och lyssnad på har dina tankar förhoppningsvis planterat ett frö.

Frida Blom, seniorkonsult

Patrik Westander, vd Pr-byrån Westander