Debatt: ”Dags att ge skolan i Nyköping det lyft den behöver”

Skolor blir alltmer uppdelade efter elevers sociala och kulturella bakgrund. Den utvecklingen kan få samhällskonsekvenser jag inte tror att så många av oss vill uppleva, skriver Kent Pettersson (S). FOTO: SANDRA NORDIN

Skolor blir alltmer uppdelade efter elevers sociala och kulturella bakgrund. Den utvecklingen kan få samhällskonsekvenser jag inte tror att så många av oss vill uppleva, skriver Kent Pettersson (S). FOTO: SANDRA NORDIN

Foto:

Övrigt2017-05-12 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Lärarbrist, för låga kunskapsresultat och växande segregation – visst har skolan i Sverige rejäla utmaningar. Och Nyköping följer rikstrenden. Men jag ser också att både Sverige och Nyköping i dag har bättre förutsättningar än på länge att göra något åt dessa problem.

Lärarbristen beror till stor del på att lärarlönerna har tillåtits att halka efter i alltför många år. Men både staten och Nyköpings kommun tar problemet på allvar och har i några år uppgraderat lärarlönerna. Och den utvecklingen kommer att fortsätta tills lärarbristen är borta. Något annat är helt enkelt inte möjligt.

Kunskapsresultaten är för låga i Sverige enligt internationella mätningar, och även om de senaste rapporterna visade viss förbättring så ökar skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever. Men det pedagogiska utvecklingsarbetet inom professionen är numera tydligt inriktat på det som enligt forskning och beprövad erfarenhet ger bäst effekt på elevers inlärning. Och det är givetvis professionen – lärare och rektorer – som har och ska ha makten över hur undervisningen utformas för bästa resultat.

Skolsegregationen växer i Sverige. Skolor blir alltmer uppdelade efter elevers sociala och kulturella bakgrund. Den utvecklingen kan få samhällskonsekvenser jag inte tror att så många av oss vill uppleva. Men i Nyköping arbetar vi tillsammans för integration. Det råder bred politisk enighet om Nyköpings högstadium. Dessutom finns viljan både bland kommunala och fristående skolor att arbeta för att få en elevsammansättning på övriga skolor som i så hög grad som möjligt speglar befolkningen.

Så visst finns det stora utmaningar. Men med gemensamma krafter – bland politiker i stat och kommun, hos profession och forskare, i kommunala och fristående skolor – kan vi göra skillnad och ge skolan det lyft den behöver.

Kent Pettersson (S)

ordförande, barn- och ungdomsnämnden Nyköping