2019 införs en ny boendeform för äldre i Sörmland – biståndsbedömt trygghetsboende. Nu måste kommunerna arbeta för att den nya boendeformen får ett bra brandskydd redan från start, skriver Anders Bergqvist, generalsekreterare för Brandskyddsföreningen.
Förra året dog 110 personer av bränder i Sverige, det högsta antalet på sju år. Äldre är överrepresenterade – inte för att de orsakar fler bränder, utan för att de har svårt att själva släcka elden eller ta sig ut ur bostaden.
Nästa år införs en ny boendeform för äldre i Sörmland, ”biståndsbedömt trygghetsboende”. Boendeformen är avsedd för personer som har hemtjänst men inte längre klarar att bo kvar i det egna hemmet. Viss service kommer att erbjudas, men ingen dygnet runt-bemanning som i vanliga äldreboenden.
Vid årsskiftet hade nästan 4 500 sörmlänningar beslut om hemtjänst. De som blir aktuella för den nya boendeformen kommer antingen redan vid inflyttning, eller inom en snar framtid, ha svårt att ta sig ut på egen hand om det börjar brinna. Men i den nya boendeformen är det inte aktuellt med någon särskild anpassning av lägenheterna. I stället tillämpas lagen om bostadsanpassningsbidrag, som dock inte innefattar några brandskyddsåtgärder. När lagen nyligen genomgick en översyn valde regeringen dessutom att gå emot SKL:s och Boverkets rekommendationer att inkludera ytterligare brandskyddsåtgärder.
Brandskyddsföreningen anser att man redan från början bör bygga de nya boendena med ett brandskyddsperspektiv. För det krävs följande:
- Det byggnadstekniska brandskyddet bör erbjuda en god brandsäkerhet som lever upp till gällande byggregler, och brandskyddet bör anpassas efter den boendes förutsättningar.
- Kommunerna bör inkludera individanpassat brandskydd i sina handlingsprogram, och frågor om brandskydd bör ingå i rutinerna för biståndshandläggare.
- Kommunens räddningstjänster bör genomföra fler riktade hembesök samt bidra med sin kompetens kring brandsäkerhet till biståndshandläggare och hemtjänst.
- Riksdag och regering bör revidera den nyligen genomförda översynen av lagen om bostadsanpassningsbidrag så att den i högre grad omfattar brandskyddsåtgärder.
Riksdag, regering och kommuner har ett ansvar för att de nya biståndsbedömda trygghetsboendena ska ha ett fullgott brandskydd. I slutändan handlar det om ekonomiska beslut som kan avgöra om riskutsatta människor överlever en brand eller inte. Tillsammans kan vi minska överrepresentationen av äldre i dödliga bränder.
Anders Bergqvist
generalsekreterare, Brandskyddsföreningen
Per Gustafsson
verksamhetsledare, Södermanland