Oxelösund har historiskt sett inte haft några kötider på hyreslägenheter att tala om. Så sent som under andra halvan av 1990-talet revs det lägenheter. Totalt har det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder rivit runt 700 bostäder under den period då kommunens invånarantal bara sjönk och sjönk.
Nu är det helt annorlunda.
– Vi är glada att frågan lyfts. Många tror att Kustbostäder fortfarande har mycket ledigt. Det kan exempelvis vara några äldre som nästan har sålt sitt hus och ringer och säger att de behöver en lägenhet nu. Det är viktigt att ställa sig i vår kö inför den dagen då behovet uppstår, säger Charlotte Löfstedt som är fastighetsförvaltare på Kustbostäder.
Jämfört med Nyköping är det fortfarande kortare kötid här och det finns ingen större skillnad i kötid mellan de olika områdena i Oxelösunds kommun.
[fakta nr="1"]
– Vi har lika högt tryck i hela vårt bestånd just nu. Det är inte jätteskillnad på de 1 200 lägenheter vi har. Ytterområdena har minst lika stor efterfrågan som de centrala delarna. Det börjar närma sig två och ett halvt till nästan tre år, fortsätter Charlotte Löfstedt.
Det finns dock två ställen som sticker ut. Till Vitsippans trygghetsboende och radhusen vid Sundstigen hade de senaste sökanden som fick bostad cirka sex års kötid.
– Radhusen vid Sundstigen är ganska få och det finns folk som står i kö och väntar in att det ska bli något ledigt, säger Löfstedt.
Utvecklingen när det gäller Oxelösunds bostadskö har minst sagt varit dramatisk.
– För ett år sedan var kötiden cirka ett år och nu är den över två år. Det har gått fort de senaste åren, säger Löfstedt.
Nyköpingshems vd Johan Eriksson beskriver trenden i Nyköping som något annorlunda än i Oxelösund.
– De senaste åren har kötiderna legat ganska still. Det har varit fullt tryck hela tiden med runt 11 000 i vår bostadskö och 6–7 000 av dem är aktiva. Men det har varit annorlunda. Jag vet att det fanns vakanser för 20 år sedan, berättar han.
Hur ser framtiden ut? Kommer kötiderna för att få en lägenhet hos er att öka?
– Det är 10 000-kronorsfrågan som beror på så många parametrar. Men just nu ser jag inte att kötiderna skulle minska om vi inte skulle hinna bygga ikapp.
Var är det allra populärast att bo?
– Kvarteret Storken i Rosenkälla är det som folk pratar om. Det är småskaligt, som att bo i ett eget radhus. Det är många som drömmer om det. Sedan är det alltid populärt att bo mitt i Nyköping.