Bengt Svensson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, vill inte kommentera om det är lokföraren, föraren av pansarfordonet eller båda två som misstänks för vårdslöshet i trafik.
Dessutom har en utredning startats om misstänkt arbetsmiljöbrott, men ingen person är kopplad till den ännu.
– Det är en än så länge okänd person, men det kan vara någon chef som har missat något som man borde ha tänkt på tidigare, säger Bengt Svensson.
Inledande förhör skedde med flera personer, både civila och inom försvarsmakten, redan vid olycksplatsen. Förhör kommer att fortsätta hållas de närmaste dagarna, medan den tekniska undersökningen kring olycksplatsen nu är avslutad.
Militären beslutade om att olycksplatsen ska vara ett skyddsobjekt, för att förhindra att någon kommer i närheten av den militära utrustningen.
– Men det är egentligen ingenting som är militära hemligheter. Utredningen här handlar mer om hur personer har betett sig, säger åklagare Bengt Svensson.
Parallellt med polisutredningen gör även Försvarsmakten som arbetsgivare en egen utredning.
Dessutom har Trafikverket inlett en olycksutredning, som beräknas ta flera månader.
– Tidigast om fem månader kan vi ha en utredning med eventuella åtgärdsförslag för övergången, säger Ing-Marie Vestrin, säkerhetschef för underhåll vid Trafikverket.
Hon arbetar med de 150–200 allvarligare tillbud per år där tåg eller spårvagn är inblandade och som har fått eller kunde ha fått stora konsekvenser.
Totalt finns det drygt 5 500 plankorsningar på trafikerade spår. Hälften är aktiva och hälften är passiva, det vill säga utan någon varning med bommar, ljud eller ljussignal.
Vid ett tidigare tillfälle har Ing-Marie Vestrin sagt att systemen som finns är säkra, men vid obevakade korsningar ligger ansvaret på den enskilda trafikanten.