Nyköping har genom historien varit händelsernas centrum. Politiskt har staden utgjort en stor del av Sveriges historia. Än i dag lever tiotusentals människor här, även om Stockholm är huvudstad och slottet inte längre finns kvar. Minnen och historia finns att se och vi har all anledning att ta tillvara på vår historia, då mycket av den faktiskt kan förklara Sveriges politik i dag.
Nyköpingsregionen har länge varit porten in mot resten av landet. I Aspa möttes vikingar för att handla och resa ut i världen. I Nyköpingshus (eller det dåvarande slottet) orkestrerades det mytomspunna Nyköpingsgästabud. Om vi hoppar till 1960-talet, vilket inte var alltför länge sedan, fick Nyköpingsregionen besök av Sovjetledaren Mikhail Gorbatjov.
I Oxelösund hittar vi Femörefortet som skulle försvara Sverige mot ryssarna. Nyköpingsregionen är än i dag den geografiska öppningen till resten av Sverige. Tung industri och goda järnvägsnät till resten av landet gör det till en militärstrategisk jackpot. Därför är det inte så konstigt att Sverige tillsammans med våra grannländer och NATO utförde Aurora-övningen i de här trakterna. Området är fortsatt eftertraktat och kommer säkerligen spela roll framöver. Historiens vingslag bör få oss att tänka till en extra gång om allt som hänt här.
Vi människor tenderar ofta att glömma bort historien. Kanske för att minnet sviktar eller för att ingen vill minnas de svidande minnena. Det är med historien som vi kan förstå vilka vi är, varför vi gör som vi gör och vad vi kan göra i framtiden. Den som förstår Nyköpings historia kommer förstå politik, och speciellt vår framtid.
Många barn i Nyköping gör små barkbåtar de sedan sjösätter i ån. Det är en tradition som går långt tillbaka. I Nyköpingshus kan du titta på en flera hundra år gammal barkbåt som någon liten pojke eller flicka lekte med under medeltiden. Vad kan vi lära oss av en gammal barkbåt? Ganska mycket, även om det är busligt enkelt och ständigt bortglömt.
Om det är något vi bör lära oss en gång för alla är det att vi alltid kommer vara människor med alla våra brister. Vi förenklar, glömmer, gör gott och ont, och även om tekniken och levnadsförhållandena blivit bättre är vi fortfarande samma människor i en annan miljö. Elände, ofrihet och förtryck är inte många generationer tillbaka, och det kan alltid ske igen om vi inte är på vår vakt. Under 1800-talet användes Nyköpingshus som fängelse där fångarna utsattes för ren och skär tortyr. Idag är platsen ett museum där familjer och barn kan lära sig om vår blodiga historia, och minnas den tid och möda det tagit för att skapa dagens Sverige.
Nyköping är en stad som vuxit upp, brunnit ner och vuxit upp igen. Likväl som att vi människor felar är vi också idoga arbetsmyror som vill göra det bättre för oss själva, även om våra lösningar kan slå fel. I det annalkande valet är det många som läser på. Det är gott, men glöm inte att du kan få nyttiga perspektiv efter en rundvandring i Nyköping. Minns det som hänt, hur människorna levt, och att världen kan förändras på en natt. Påminn dig om historien och lägg sedan din röst för framtiden.