När världen förändras speglas det i politiken. För vad är politik om inte en reflektion av vår samtid? Att klimatet nu är de svenska väljarnas näst viktigaste fråga är mer än aktuellt. Det är också helt rätt. Bränder, torka och extremvärme har satt sina spår i det svenska medvetandet. Sveriges miljö- och klimatpolitik har under många år varit den bästa i världen, men klimatförändringarna har fram tills nu inte varit särskilt påtagliga på hemmaplan.
I debatten har klimataktivister ofta påpekat att tropiska öar sjunker ner i havets djup på andra sidan jorden. Korallrev tynar bort och det blir varmare för varje år som går. Det är sorgligt och skrämmande, men också abstrakt och distanserat för många som aldrig sett det med egna ögon. Klimatförändringarna sker, men gemene svensk har inte riktigt behövt uppleva dess konsekvenser. En tropisk ö i Stilla havet biter inte lika som när det brinner några kilometer från ens hus.
Sommarens bränder har fått klimatet att på allvar segla upp som en valvinnarfråga. I Demoskops och Expressens senaste opinionsundersökning rankas miljöfrågan som den andra viktigaste valfrågan efter invandringen. De två partierna som profilerat sig som mest inom miljö- och klimatpolitiken är Centerpartiet och Miljöpartiet. De båda har stor potential att attrahera väljare efter sommarens naturkatastrof. Demoskops opinionschef Peter Santesson menar att sommarens extremväder kan generera fler röster till både C och MP, men att det knappast kommer ske över blockgränserna. De två partierna har högt förtroende i miljöfrågan, vilket ger blåa som röda väljare möjlighet att rösta grönt utan att byta block (Expressen, 9/8).
Miljöfrågan är avgörande för mänsklighetens framtid och det sker redan i dag. Sommarens bränder är, som tidigare nämnts på ledarplats, bara början. Det är beklagligt att miljöfrågan krävde en naturkatastrof för att bli en lika het valfråga som en skogsbrand. Samtidigt har diskussionen aldrig varit så nödvändig och strategiskt läglig som en månad före valet.
Vi alla är eniga om att klimatet behöver räddas, men inte hur vi ska göra det. Debatten skulle må gott av nytänkande lösningar som fungerar i människors vardag, och mindre snack om symboliskt höjda skatter. Centerpartiet föreslog i dagarna att låta lyktstolpar bli laddstolpar för elbilar. Det är ett tydligt exempel på hur samhället kan göra det enklare att välja grönt, men det blir desto svårare om man inte redan har en elbil.
Vi måste släppa tanken att människor väljer smutsig diesel och bensin för att de vill, utan för att de måste på grund av sin livssituation. En elbil är fortfarande för dyr för gemene svensk att köpa. Höjd bensinskatt skadar mer i plånboken än vad det leder till fler elbilsförare. Miljödebatten borde handla om detta, i stället för exempelvis godtycklig flygskatt som låter bättre i teorin än i praktiken. Här kan regeringen lära sig ett och annat från Centerpartiet, såväl som att väljarna bör tänka ett varv till om de vill rösta grönt i höst.