Det är full fart i Tista hemma hos Åsa Thyrvin, 35, och Markus Södling, 31. Hundarna Ally och Hillus pockar på uppmärksamheten, liksom barnen William, 3, och Isabella, 1. Paret får ingen förskoleplats åt familjens minsting.
►Statistik: Så ser det ut med förskolan i just din kommun – jämför med hela landet.
– Jag har ringt kommunen och haft kontakt med två handläggare där eftersom tanken är att Isabella skulle börja på dagis nu i maj. Men beskedet är att det inte finns några lediga förskoleplatser i kommunen, säger Åsa som blev väldigt förvånad.
– Jag blev paff eftersom jag verkligen hade räknat med att få plats åt henne. Men trots platsgarantin nekar man nu ett antal barn som skulle börja förskolan i mars, april och maj. Jag har varit i kontakt med andra i samma situation.
Handläggarna har rått paret att söka dagmammor, alternativt någon privat förskola. Situationen blir extra problematisk med tanke på att Åsa varit mammaledig och nu ska återgå till arbetet på SSAB.
Dessutom väntar en hektisk period på den lantbruksgård Markus arbetar med får och kor som ska ut på bete, plus sådd och skörd. Samtidigt studerar han till lärare, något som upptar mycket tid.
– Som det ser ut kommer det att bli ett väldigt pusslande med barnvakter för att få ihop det här över sommaren, säger Åsa Thyrvin.
Paret anser, förutom att det är ett politiskt misslyckande, att det är märkligt att Nyköpings kommun kampanjar för att fler ska flytta till staden, när det samtidigt råder sådan brist på förskoleplatser.
Det finns 38 kommunalt listade förskolor i Nyköpings kommun. Enligt garantitiden ska ett barn få förskoleplats inom fyra månader. Kent Pettersson (S) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
– Vi klarar inte kravet på fyra månader, vilket är ett jättestort problem, och vi måste undersöka vilka åtgärder vi ska vidta. Men det är alltid som värst vad gäller förskolan under våren.
Vad gör ni konkret?
– Under måndagens (i kväll) kommunstyrelsemöte kommer vi fatta beslut om att utöka antalet förskoleplatser i Högbrunn, så att trycket i alla fall minskar lite.
Enligt förslaget handlar det om ytterligare 20-30 platser. Under sammanträdet kommer det även beslutas om en förändring av Tystberga förskola. Den verksamhet som bedrivs på Stationsvägen flyttas till Bälingevägen för att bedrivas samlat i Tystberga skola, något som kritiserats av Tystbergabor.
– Jag kommer att ha möten med människor där kring detta. Det görs av kvalitetsskäl och innebär att det till en början blir färre platser. Men sedan kan verksamheten byggas ut och med starkare kvalitet, säger Kent Pettersson.