Vem ska styra Nyköping? Svaret på frågan är inte givet. Det beror på att det är helt jämnt.
Blocken sitter med 27 mandat var, det krävs 31 för att ha majoritet. Däremellan finns Sverigedemokraterna med sju.
Valnattens resultat är inte hugget i sten. Det är smart att sitta still i väntan på det slutliga resultatet. När de sista utlands- och poströsterna räknas finns förstås en möjlighet att mandatfördelningen påverkas i någon mån. Jämviktsläget kan brytas, åt ena eller andra hållet. Möjligen.
Kampen om makten i Nyköping är ett av de mest intressanta kommunalvalen i Sörmland. Moderaterna gick där rakt emot rikstrenden och ökade sitt röstetal. Partiledaren Ulf Kristersson tappade 3,5 procentenheter i riksdagsvalet. Den lokala Moderatledaren Anna af Sillén ökade partiets stöd med 2,8 procentenheter i Nyköping. Skillnaden mellan antalet M-röster i kommunvalet i Nyköping och motsvarande till riksdagsvalet är markant, 5,7 procentenheter. Detta är en stor anledning till att det nu är helt jämnt mellan de rödgröna och Alliansen i antal mandat efter valnatten. Det är ingen slump att af Sillén var bubblande glad över partiets ”bästa resultat i modern tid” i Nyköping, 25,7 procent.
Moderaterna har gått bättre lokalt på flera håll i jämförelse med riksdagsvalet. I Oxelösund ökade M också ordentligt, medan partiet höll ställningarna i Trosa. I Nyköping har sannolikt en fråga betytt extra mycket för M:s framgångar. Debatten om skolan har varit intensiv under mandatperioden. Där har Moderaterna framstått som det mest skarpaste oppositionspartiet. De rödgröna har tvingats försvara principer om större skolor mot mindre skolor, utan att vare sig söka eller vilja ha den debatten. Lägg därtill den omfattande turbulensen som plågade det stora kommunala högstadiet, Nyköpingsmodellens flaggskepp, under det förra läsåret. Utöver detta ska tydliga krislägena för den kommunala skolan och förskolan i Tystberga räknas in.
Svårigheterna på skolsidan har, framför allt, skadat Socialdemokraterna som tappade två mandat i valet. Utöver Moderaterna så vann även Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ett mandat. I och med att Miljöpartiet lokalt tappade tre mandat och att Vänsterpartiets medvind i riksdagsvalet bara gav en marginell lokal framgång, hade den rödgröna majoriteten därmed gått förlorad.
Nu är frågan vilka som kan styra. Socialdemokraternas Urban Granström vill se ett majoritetsstyre, vilket betyder en blocköverskridande lösning i någon form. Alliansen har hittills enbart sagt att de fyra partierna håller ihop. Sverigedemokraterna är än så länge vågmästare. SD:s gruppledare Thom Zetterström sade till SN på valnatten att de rödgröna har en lite längre uppförsbacke än Alliansen för att få stöd av hans parti. Men därifrån till att aktivt stödja ett lokalt Alliansstyre är vägen lång – och lutande uppför även den.