Jonmyren: Riksdagsarbetet är också lokalt

Kommande mandatperiod har östra Sörmland tre lokala riksdagsledamöter. Att det inte blev färre är ett bra besked.

På bilden från gymnasiedebatten på Culturum före valet ses östra Sörmlands tre riksdagsledamöter den kommande mandatperioden: Lotta Johnsson Fornarve (V) längst till vänster, Erik Bengtzboe (M) längst till höger och fyra från höger sitter Martina Johansson (C).  FOTO: JENS ALVIN

På bilden från gymnasiedebatten på Culturum före valet ses östra Sörmlands tre riksdagsledamöter den kommande mandatperioden: Lotta Johnsson Fornarve (V) längst till vänster, Erik Bengtzboe (M) längst till höger och fyra från höger sitter Martina Johansson (C).  FOTO: JENS ALVIN

Foto:

Övrigt2018-01-14 10:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Martina Johansson från Västerljung blir Centerpartiets nya riksdagsledamot från Sörmland. Därmed tar Sörmlands­centern tillbaka den stol som gick förlorad i valet 2014. Det var då som den mångårige riksdagsledamoten Roger Tiefensee (C), invald 2002, hade tackat för sig och rösterna för C räckte inte till för att klara mandatet, trots dåvarande ministern Anna-Karin Hatt (C) som förstanamn.

Johansson har format sin politikerroll via Allians­samarbetet i Trosa kommun och uppdrag i landstinget.­ I hemkommunen har hon varit ordförande i vård- och omsorgsnämnden och har en gedigen erfarenhet – från politiker- såväl som från yrkeslivet – inom vård- och omsorgsfrågor. Goda lokala kunskaper om hur privata utförare kan stärka och berika välfärdsutbudet lär ­behövas. Vänsterkrafterna i riksdagen har ju kört fast i utförarnas balansräkningar och tappat bort kvalitetskraven på de tjänster som behöver levereras.

Med Martina Johansson har Trosa kommun en riksdagsledamot på nytt. Det är ett tag sedan Kjell Eldensjö (KD) representerade kommunen i landets högsta beslutande församling, 2006-2010. Är det viktigt med lokal representation? Utan tvivel.

Även om ledamöterna representerar sina partier – och många gånger är väldigt partilojala i voteringar och annat – så behöver östra Sörmland sina uppbackare i riksdagen. Det är ju inte bara ideologiska utan även geografiska intressen som måste försvaras. Sörmland hamnar lätt i Stockholmsskugga, där länets specifika behov och svårigheter ses som mindre akuta.

Våra lokala företrädare måste måna om att se den sörmländska arbetsmarknadens behov och hur den ibland skiljer sig från helheten i tillväxtmotorn Mälardalen. De kommande åren handlar det också om att se till att bygget av Ostlänken på infrastruktursidan inte blir mer försenat än det redan är.

Efter valet har östra Sörmland tre lokala riksdags­ledamöter. Förutom Centerns Martina Johansson­ är det Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve­ och ­Moderaternas Erik Bengtzboe. Både Johnsson Fornarve­ och Bengtzboe klarade av att behålla sina mandat från valet 2014.

För Bengtzboes del, trea på Sörmlandslistan, var det länge osäkert hur de två moderata riksdagsmandaten skulle besättas. När så partiledaren – tillika Strängnäsbon – Ulf Kristersson tog sitt mandat på personkryss i Stockholms kommun kunde Bengtzboe börja för­bereda sig på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot. Det är små marginaler, dessa hade varit smalare ändå om Bengtzboe själv fått råda. Han har återkommande drivit frågan om att halvera antalet riksdagsledamöter.

349 ledamöter må framstå som många i ett land som Sverige, men det finns goda skäl att hålla uppe nivån på representationen, även om det kostar. Om avståndet till dina lokala representanter blir större, lär ytan mellan makt och väljare inte minska, tvärtom. Det hade varit sämre för östra Sörmland om tre lokala företrädare hade blivit två eller en.