Kvicksilver vid Kunskapsskolan försvårar flytt av skola

Den farliga metallen kvicksilver och andra föroreningar har upptäckts vid Kunskapsskolan. Vid den gamla glödlampefabriken visar prover att mark och grundvatten är förorenat. Källaren i lokalen som Kunskapsskolan har tänkt utöka sin verksamhet till, rekommenderas inte för daglig verksamhet.

Linda Teske, rektor på Kunskapsskolan i Nyköping.

Linda Teske, rektor på Kunskapsskolan i Nyköping.

Foto:

Övrigt2017-07-04 16:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

– Jag ser inga risker för eleverna i dag men vi måste även titta 50 år framåt i tiden, säger Patrik Holmer, handläggare vid miljöenheten på länsstyrelsen i Sörmland.

För att Kunskapsskolan ska kunna flytta in i nya lokaler, i den gamla glödlampefabriken, krävs en ny detaljplan. Detaljplanen för området måste ändras från mindre känslig markanvändning till känslig markanvändning. Fastighetsägaren Kungshem anlitade företaget Structor för att göra provtagningar, sedan kommunen ställt krav på det.

Efter analys av proverna upptäcktes höga halter av föroreningar i flera jord- och grundvattenprover. Eftersom detaljplanen nu dröjer har skolan för tillfället löst frågan med temporära moduler.

I den rapport som Structor skrivit går det att konstatera att framför allt mitt emot entrén på den nuvarande skolan finns höga halter av metaller som till och med överstiger värdena för mindre känslig markanvändning. Det handlar om metaller som arsenik, bly och kvicksilver.

Kvicksilvret är extra allvarligt, berättar Patrik Holmer vid länsstyrelsen.

– Vi ser det inte som något problem med utemiljön, eftersom det är asfalterade ytor och en utemiljö. I dagsläget blir du inte exponerad, säger Patrik Holmer och förklarar att asfalten fungerar som ett spärrskikt.

Men eftersom kvicksilvret kan förångas och tränga in i lokalerna har även analyser av inomhusluft och damm genomförts på den tänkta nya skollokalen i fastigheten Glödlampan.

– Det är lite likt radonproblemet, säger Patrik Holmer.

Efter analys av källaren, rekommenderar Structor i sin rapport att den "inte används i den dagliga driften av framtida verksamheten". På markplan och våningsplan är halterna helt normala för vanlig inomhusmiljö.

Slutsatsen om källaren är något som gör Patrik Holmer eftertänksam.

– Även om vi vet i nuläget att källaren inte ska användas och skriver in en sådan bestämmelse kan vi inte vara säkra på att den följs i framtiden. Vi måste ta höjd för det, säger Patrik Holmer helt utan att slå fast något.

Länsstyrelsen funderar på hur de ska agera vad gäller detaljplanen, speciellt med avseende på marken mellan den före detta glödlampefabriken och Kunskapsskolans entré.

– Det är så pass höga halter där. Det hade varit enklare om de skulle bygga något där. Då säger vi undersök, ta bort och gör klart. Men nu ska de flytta in verksamhet i befintlig lokal. Då blir kravnivån svårare.

Länsstyrelsen tittar även på hur kemikalierna sprids med grundvattnet och tar hänsyn till det i sin bedömning.

Fakta om kvicksilver (Hg)

Kvicksilver räknas till de särskilt farliga ämnen som ska fasas ut inom ramen för miljömålsarbetet och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Föroreningar av kvicksilver är fortfarande ett problem på global nivå.

Kvicksilver förekommer i miljön och i föda, framförallt fisk, i så höga halter att både människa och miljö kan ta skada.

I naturen kan kvicksilver omvandlas till den mycket giftiga formen metylkvicksilver, som kan skada det centrala nervsystemet.

Vid långvarig exponering av låga halter kvicksilver kan barn uppvisa symtom som inlärningssvårigheter och försämrad intellektuell kapacitet.

Vid hög exponering för metylkvicksilver hos vuxna finns risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Sådana effekter ses däremot inte vid låg exponering.

Källa: Kemikalieinspektionen.