Vid veckans kommunfullmäktigesammanträde ska Nyköpings kommun anta en revidering av sin inköpspolicy.
Inför sammankomsten hade alliansblocket lagt förslag på en formulering i policyn, som skulle diktera att all mat som hädanefter upphandlas till den offentliga sektorn bör ha producerats i enlighet med de lagar som reglerar hur lokala produkter ska framställas. Exempelvis att alla livsmedel ska framställas miljövänligt och vara fria från antibiotika.
Den rödgröna majoriteten valde dock att säga nej till formuleringen, vilket nu Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp (LRF) ställer sig kritiska till.
– Vi har en ganska hård lagstiftning i Sverige gällande miljökrav och för hur vi ska hantera djur, och kommunen kommer ju ut till oss och kontrollerar att vi håller inom ramarna för detta, och det är inget fel med det. Men givet detta tycker vi att man bör ställa samma krav när man köper in livsmedel till det offentliga köket, till skolor och sjukhus och åldringsvård, i stället för att köpa in importerat kött, som inte överensstämmer med den lagstiftning som vi har i Sverige, säger Karin Andersson, ordförande för LRF:s kommungrupp.
Karin Andersson säger att Nyköpings kommun visserligen har blivit bättre på att upphandla inhemska produkter, men att ambitionsnivån i stort måste höjas.
– Dels är det orättvist att man ställer sådana krav på oss, samtidigt som köper in produkter som inte lever upp till kraven. Och dels är det en hälsofråga: de flesta andra länder använder antibiotika i tillväxtfrämjande syften, och det bidrar till den ökande antibiotikaresistensen, som är ett av de allvarligaste hälsoproblemen i Sverige såväl som i resten av Europa, säger Karin Andersson.
Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) är inne på samma linje.
– Jag tänker att det här är en fråga om hederlighet. De krav vi ställer på lokala producenter, de ska vi också leva upp till när vi beställer mat i offentlig sektor. Eftersom det kostar mer för producenterna att ta fram livsmedel av hög kvalitet, så måste vi vara beredda att göra det också, säger Anna af Sillén.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) är emellertid kritiken förfelad. Han menar att den utelämnade formuleringen inte hade inneburit någon konkret inverkan på kommunens livsmedelupphandlingar.
– Vi ställer redan hårda krav i våra upphandlingar, och i den inköpspolicy vi har står det att vi ska ställa miljökrav. Dessutom är det här en övergripande policy, och där går vi inte in på detaljkrav i olika upphandlingar. Så kritiken skjuter lite över målet, säger Urban Granström.