Ledare: Aktivt skolval är ett steg i rätt riktning

Det finns flera problem idag som är delvis kopplad till valfriheten i skolan. Men lösningen är inte att rulla tillbaka valfriheten och flytta makten från föräldrarna till staten.

Vem ska avgöra till vilken skola barnen går till?

Vem ska avgöra till vilken skola barnen går till?

Foto: TT Hasse Holmberg /

Övrigt2017-06-20 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En bra utbildning är avgörande för ett barns möjligheter att senare kunna forma sitt liv. Grundproblemet är att det finns dåliga skolor, inte att det exempelvis finns bra och populära friskolor. Huvudfokuset bör vara på att göra dåliga skolor till bra skolor, och om det behövs stänga ner dåliga skolor. Samtidigt är det nog orealistiskt att tro att alla skolor kommer att vara exakt lika bra, troligen kommer det alltid att finnas mer eller mindre populära skolor. Idag finns det definitivt bättre och sämre, populära och mindre populära skolor.

Platserna på populära friskolor fördelas nästan alltid efter kötid i kombination med syskonförtur. För att ett barn ska vara garanterad en plats på de populäraste friskolorna i landet krävs det att vårdnadshavarna gör ett aktivt val i god tid. Det räcker inte med att ett barn ställs i skolkön redan på BB, barnet bör dessutom vara född tidigt på året. Det leder till att barn födda efter april missgynnas i skolvalet eftersom platserna redan då är upptagna av de barn som föddes tidigare under året, det visar en granskning från DN. Dessutom är det långt ifrån alla som ställer sina barn i kön till de populäraste skolorna. Enligt skolkommissionen rapport är det många invandrare som inte känner till att det är gratis att gå på friskolor i Sverige, många tror istället att det är privatskolor med höga avgifter. Segregerade skolor gör det svårare för elever med en socioekonomiskt utsatt bakgrund.

Det finns därmed flera problem idag som är delvis kopplad till valfriheten i skolan. Men lösningen är inte att rulla tillbaka valfriheten och flytta makten från föräldrarna till staten. Istället bör alla vårdnadsvarare få lika möjligheter att välja skola åt sina barn och vårdnarshavarna bör förväntas använda den möjligheten.

Skolkommissionen har föreslagit ett obligatoriskt skolval och bedömer att det tillsammans med bättre information “kommer att leda till att fler vårdnadshavare väljer bort segregerade skolmiljöer” och att det skulle få konsekvenserna att “skolsystemet som helhet blir mindre segregerat”. Några som har lyssnat på Skolkommissionen är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Nyköping som på debattplats i gårdagens (19/6) SN skriver att de vill införa ett aktivt skolval där alla vårdnadshavare uppmanas att välja skola till sina barn, det är ett positivt besked. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet förtjänar beröm för att ha lyssnat på experterna och att de lägger fram ett förslag som kanske inte är ideologiskt självklart, det sista gäller särskilt de röda partierna. Även Alliansen i Nyköping som tidigare motionerat om frågan förtjänar beröm.

Ett aktivt skolval löser inte alla problem. Men rätt utformat kan det, tillsammans med andra åtgärder, ge fler barn en bra start i livet.

Elias Rosell