I veckan kom ett intressant besked när det stora IT-bolaget Amazon gick ut med en stor satsning på nya anläggningar i Sörmland. Det är Amazon Web Services, en särskild del av bolaget som inte har något att göra med internethandel, som nu bygger tre nya anläggningar i Sverige, varav två hamnar i Eskilstuna och Katrineholm. Den tredje blir i Västerås.
Amazon Web Services tillhandahåller molntjänster, den infrastruktur som hjälper digitala bolag att fungera så väl som möjligt. Molnet är en plats för lagring och kapacitetsutnyttjande, genom att företag har tillgång till en sådan tjänst kan de fungera så bra som möjligt. Den nya Amazon-etableringen har alltså inget att göra med att vi har kallt klimat eller liknande som IT-bolag ofta vill dra nytta av. I stället handlar det helt om att Stockholm och hela Sverige har en så kraftigt växande IT-marknad, med många så kallade startup-företag som erbjuder digitala tjänster. Allt från Spotify till spelbolag har växt fram i vårt och denna senaste satsning tillkommer för att de dessa företag i sig är en växande marknad. Ett nytt digitalt logistikcentrum om man så vill.
Att företag växer och attraherar nya företag för att förse dessa med olika tjänster är ett välkänt fenomen som alltså fungerar lika bra på digitala bolag. I just det här fallet var investeringen i Sörmland en direkt konsekvens av vårt läge. Tillräckligt nära Stockholm och de stora företagen där för att dessa ska kunna få ta del av tjänsterna, men tillräckligt långt bort för att få billig mark och lägre kostnader och inte slås ut att lokala strömavbrott exempelvis. Vi har nog inte sett det sista av hur den svällande tillväxten i Stockholm ger fördelar för våra egna kommuner, och det är något som bör uppmuntras. Kommer det bättre kommunikationer på plats så kanske även fler väljer att flytta ut och bosätta sig här och även ge mer befolkningstillväxt.
Näringslivsinvesteringar är nödvändiga för att säkra välfärden. Vi behöver företag som satsar, växer, anställer och skapar mer kringtjänster. Nu gäller det bara att politiker både på lokal och regeringsnivå inte hanterar detta på ett oklokt sätt. Det behövs bra villkor, som tillgång till säker energi och kontroll över kostnader för bland annat löner och anställda. Men vi behöver även förhållandevis nyktra lokalpolitiker som inte hetsar upp sig över allt för fagra löften varje gång och rusar in med skattepengar i projekt som inte uppvisat några förnuftiga kalkyler. Så verkar inte vara fallet den här gången men det är värt att hålla i åtanke.
Det bästa man kan göra som politiker för att locka investeringar handlar ändå om att ge bra grundvillkor och sedan hålla sig ur vägen. Så gärna mer satsningar i Sörmlandskommuner, men med ett sunt avstånd till politiken.
Hanna Marie Björklund