I maj presenterades en ny rapport om klimatförändringarna i Arktis och forskarna höjde ett varningens finger. Klimatförändringarna är mer än dubbelt så snabba i Arktis, än på resten av planeten. Om 20 år kommer Arktis nästan vara helt isfritt under sommarhalvåret. Det är 10 år tidigare än vad forskarna tidigare har befarat (SVT 25/5).
Konsekvenserna är ödesdigra för både natur och människa. Havshöjningarna kan leda till att tre miljarder tvingas fly om Grönlandsisen smälter som kommer orsaka en havshöjning på fem till sex meter. Vad som händer i Arktis borde oroa alla världens ledare, då det som händer i Arktis påverkar oss alla.
Däremot är det inte främst klimatförändringarnas negativa konsekvenser som är på tapeten för de arktiska länderna. Efter snö kommer tö, och kanske en förändrad världsordning. Under isen ryms det olja, mineraler och annan hårdvaluta som diamanter, kol och uran. Ryssland, Kanada, Norge, Island och Danmark (alla medlemmar i Arktiska rådet) har lämnat in ansökningar om utökade exklusiva ekonomiska zoner i området. Det är FN:s havsrättskonvention som reglerar rättigheterna i området. Idag är väderförhållandena för svåra för att man ska kunna utvinna några råvaror, men när isen smälter kan kapplöpningen börja på allvar.
Arktiska rådets betydelse har tidigare varit liten och relativt ointressant för medlemsländerna som tidigare nämnt även innefattar Finland och Sverige. Isens tjocklek har förhindrat ytterligare exploatering, samt kärnvapenkrig. Rysslands kärnvapenbestyckade ubåtar under den arktiska isen har varit en strategisk nyckel.
Niklas Granholm, analytiker på Försvarets forskningsinstitut menar att de säkerhetspolitiska konsekvenserna av upptiningen ännu är oklara. De ryska ubåtarna har tidigare kunnat agera ifred under isens skydd. Även om USA hade kunnat slå ut Moskva, St. Petersburg och andra militärstrategiska punkter skulle de inte kunna nå kärnvapenmissilerna under isen. Granholm understryker att det hade varit en betydande del för ryssarnas andraslagskapacitet. En anledning till varför kärnvapenkriget inte skedde. Kriget hade lett till ömsesidigt självmord (SvD 21/10). Det minskar ändock inte Putins militärpolitiska ambitioner, då Ryssland nu i dagarna mobiliserat och utfört kärnvapenövningar på Nordkalotten (The Independent Barents Observer 26/10).
Många har drömt om arktis rikedomar, och nu när det största hindret smälter är det en tidsfråga innan guldruschen är igång. Hur kommer det påverka den arktiska befolkningen? Den arktiska urbefolkningen har levt där i tusentalsår och deras leverne hotas både av klimatförändringarna och klåfingriga länder. Det är inte omöjligt att regionen blir allt mer militariserad från olika håll och kanter. Under isen växer det fram en ny kontinent som förändrar både det ekonomiska och politiska landskapet. Vem eller vilka har rätt till den nya, upptinade världen? En fredlig utgång är inte självklar.
Linnea Hylén