Ledare: Bli inte allt för eniga i Gnesta

Det är rätt att Centerpartiet ställer sig utanför styret i Gnesta.

Nära, men på varsin sida: Centerpartiets Håkan Ekstrand fortsätter som oppositionsråd i Gnesta när Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Johan Rocklind (M) förlänger samarbetet med fyra år.  FOTO: ÅSA EKSTRÖM

Nära, men på varsin sida: Centerpartiets Håkan Ekstrand fortsätter som oppositionsråd i Gnesta när Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Johan Rocklind (M) förlänger samarbetet med fyra år.  FOTO: ÅSA EKSTRÖM

Foto:

Övrigt2018-09-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Efter en valframgång är det frestande att försöka få vara del av nästa styrande majoritet. Det är rimligt att Centerpartiet har frestats av ­tanken när det stod klart att Socialdemokraterna och Moderaterna ville fortsätta samverka. Med C som del av majoriteten skulle styret vara ramstarkt. Men långsiktigt är det inte idealiskt. Det kommer ett val även 2022.

Därför är det bra att C och oppositionsrådet Håkan Ekstrand väljer att stå kvar i opposition och fortsätta samarbetet med Liberalerna (SN 24/9). Så länge Kristdemokraterna står utanför fullmäktige är det vad som finns kvar av Allianssamarbetet.

Om C i stället blev en del av den styrande majoriteten skulle L marginaliseras. I stället skulle oppositionen främst komma att bli Vänsterpartiet och Sverige­demokraterna. Även om Miljöpartiet och nyinvalda Feministiskt initiativ säkert också skulle vilja synas lite mer framöver.

Det finns inbyggda begränsningar i ett samarbete ­mellan rött och blått. S och M blir ibland utlämnade­ till minsta gemensamma nämnare. Det behövs en grön liberal opposition till ett S+M-styre.

Även om Centerpartiet nu kan räkna med att komma in lite tidigare i budgetprocesser, i och med att de två styrande partierna inte har egen majoritet, så kan C och L utgöra vikter som påverkar kommunledningen i en annan riktning om majoriteten fastnar i urbana slutsatser eller brister i de gröna perspektiven.

Ideologiskt är det en knivig situation, där C och L ofta hamnar i mittfåran mellan de två partierna som styr kommunen. Det finns ingen anledning att avvika för avvikandets skull. Men om den största oppositionen – Centerpartiet och Liberalerna – blir allt för ­eniga med kommunledningens två stora partier, så är det också ett bekymmer.

Bejaka gärna de gemensamma stora utvecklingsmålen.­ Gnesta har en god framtid som väntar, om politiken kan spela sina kort rätt. Samsynen behöver vara stor mellan kommunledningen och partierna i oppositionen när det kommer till det långsiktiga.

Utmaningen för C och L blir att driva tillräckligt tydliga egna linjer; att stå för något som inte kommunledningen vill, kan eller förstår att leverera. Om det är så att C+L-förslagen då och då bejakas av S och M är det inte mycket att gnälla om, men det gäller att inte bli osynliggjord.

Gnesta kommun lär växa, en positiv utveckling. Det blir fler invånare de kommande åren. Det är viktigt att den tillväxten inte bara kommer centralorten till del. Kraft behövs för att utveckla såväl Björnlunda och Stjärnhov, men inte bara det. Nedläggningen av skolan i Laxne, signerad S och M, har lämnat en utvecklingslucka i Gåsinge-Dillnäs-området. Hur ska fler hitta hem dit? Hur ska förskolan växa så att elevkullarna­ blir större? I somras gjorde kommunen ett försök väcka liv i framtidsdialogen i Laxne som legat flera år i dvala. Oppositionsrådet behöver vara en tydlig röst för att det inte bara blir något pliktskyldigt.