Ledare: C behöver en ny skolpolitik

Trots att nära hälften av Centerpartiets väljare tycker att skolfrågan hör till de allra viktigaste lyser partiet med sin frånvaro i skoldebatten.

Foto:

Övrigt2019-02-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

De senaste åren har Centerpartiet fokuserat på frågor som företagande, migration och miljö. I en fråga som fyra av tio centerväljare tycker är en av de viktigaste hörs partiet dock sällan: skolfrågan. Under den gångna mandatperioden har C främst försvarat det fria skolvalet, men partiets skolpolitik behöver en bredare bas. Framför allt måste partiet våga ifrågasätta de systemfel som motverkar skolans huvuduppdrag: att förmedla kunskap.

Ett sådant systemfel är de skolor som sköter sig så dåligt att Skolinspektionen måste gripa in. Nyligen tvingades Skolinspektionen till exempel för första gången någonsin att ta över ansvaret för en misskött skola, i Botkyrka söder om Stockholm.

I dag vill Centerpartiet att Skolinspektionen ska få ”kraftfullare verktyg att vidta åtgärder mot skolor som inte håller måttet”. Till exempel vill C att dåligt fungerande skolor ska kunna stängas snabbare än i dag. Just det är också en del av januariavtalet mellan C, S, L och MP.

Fast varför ska barn utsättas för skolor som erbjuder undermålig undervisning överhuvudtaget?

På senare år har såväl företag som inte erbjuder tillräckligt med undervisningstimmar som personer med kopplingar till islamistisk extremism tillåtits att starta skolor. Kvalitetskontrollen brister innan nya skolor ens har öppnat. Dåliga skolor ska stängas, men det är minst lika viktigt att oseriösa aktörer inte får starta skolverksamhet till att börja med.

Vill man att elever sen ska välja skola efter vad de faktiskt lär sig behövs en läroplan med tydliga krav, något läraren Isak Skogstad och nationalekonomen Magnus Henrekson nyligen lyfte i en debattartikel (DN 12/2). Dagens läroplan innehåller genomgående vaga formuleringar som att elever ska få ”inblick”, ”insikt” och ”perspektiv” inom olika ämnen. Eftersom de enskilda skolorna ansvarar för betygssättningen blir det därför lätt att sätta höga betyg som ett sätt att locka elever. Det är en tänkbar förklaring till att fri­skolor generellt sätter högre betyg än kommunala skolor jämfört med elevernas resultat på de nationella proven.

Att som C förespråkar låta nationella prov rättas externt snarare än av de egna lärarna är positivt, men inte tillräckligt. Kunskapsmålen i läroplanen måste bli tydligare för att skolor i framtiden ska konkurrera om elever baserat på undervisningskvalitet, inte på vilka betyg man sätter.

Misslyckas skolan riskerar förtroendet för den modell som Centerpartiet värnar – med en mångfald av privata, ideella och offentliga aktörer i välfärden – att raseras. Därför behöver C en skolpolitik som åtgärdar dagens stora brister och gör att skolor konkurrerar med utbildningar som håller måttet.

Emanuel Örtengren