I torsdags samlades alla partier för möte i riksdagens finansutskott, inför detta möte lät Alliansen meddela att man nu kommit överens om att man är beredda att fälla regeringens höstbudget. Regeringen har stått fast vid ett flertal, hos Alliansen impopulära, skatter som de vill införa. Inför hösten kan det därför bli aktuellt med ny flygskatt, nya regler för fåmansbolag, de så kallade 3:12 reglerna som reglerar hur mycket aktieutdelning företagare får ta ut, samt sänkt brytpunkt för statlig inkomstskatt. Det är alla riktigt dumma och dåligt utformade skatter, så att markera mot dem är högst relevant. Vilket nu alltså också är vad Alliansen säger sig vara beredda att göra.
I utskottsmötet kommer Allianspartierna att lägga fram ett ”särskilt yttrande” mot dessa skatter. Detta kan sedan bli ett tillkännagivande i riksdagen, där man officiellt kräver att skattehöjningarna som har flaggats dras tillbaka. Majoriteten i riksdagen står över regeringen. Så om regeringen till hösten ändå skulle lägga fram dessa förslag och ignorera tillkännagivandet kan riksdagen genomföra ett misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson.
Att det här är en så pass stor nyhet är för att Alliansen tidigare inte varit tydliga med att de är beredda att göra detta. Om misstroende utlöses kan det nämligen innebära att regeringen faller och det blir regeringskris, då extraval kanske måste genomföras. Så nära inpå ett ordinarie val vore det uppseendeväckande om det hände. Alliansen lägger inte en egen budget, vilket beror på att denna då skulle behöva förhandlas med Sverigedemokraterna och det är inte alla partier beredda att göra. Men att lägga ett misstroendevotum blir inte lika beroende av förhandlingar. Ett misstroendevotum innebär att rösta på samma sak snarare än att sätta sig vid samma bord.
Dock är det ett riskabelt spel man väljer att spela från Alliansens sida, just för att risken för en regeringskris finns. De verkar räkna med att bara hotet om att fälla regeringen kommer få regeringen att undvika att lägga fram förslagen överhuvudtaget. Och det kan mycket väl fungera, regeringen är knappast själva i form att gå igenom någon ombildning. Att Alliansen nu tar till det här vapnet visar ändå att det finns en viss balans i riksdagen. Regeringen har ju trots allt inte majoritet.
Några av Allianspartierna säger alltså fortsatt att de inte vill lägga en egen budget eftersom de hellre satsar på en ny regering 2018. Inget tyder dock just nu på att det kan bli möjligt för något block att få majoritet även efter valet. Den här typen av uppgörelser och hot kommer därför med stor sannolikhet att fortsätta, från båda sidor, tills en bredare uppgörelse kan göras. Efter valet 2018 blir det definitivt dags igen, så Alliansen kan inte undvika frågan för evigt.
Hanna Marie Björklund