I torsdags kväll var det filmpremiär i Stavsjö, det gamla brukssamhället på gränsen mellan Södermanland och Östergötland. Filmen lär inte vinna så många Oscar, men den har ett mycket konstruktivt syfte.
Sverige behöver goda exempel på hur landsbygdens orter kan arbeta för att stärka sin egen position. På senare tid har den svenska landbygden också fått en ökad attraktivitet. Befolkningen på landet växer något, om vi räknar ren landsbygd och mindre tätorter. Urbaniseringen är alltså inte längre exakt samma sak som att städerna växer på den svenska landsbygdens bekostnad. Invandring och befolkningsökning spelar stora roller.
Det här har inte minst Hela Sverige ska leva lyft fram med hjälp av SCB-siffror från i somras. Statistiken visar att landsbygdsbefolkningen i landet ökade med 16 000 personer mellan 2010 och 2016. Det är ett trendbrott värt att notera och där erfarenheter och lösningar från en plats som Stavsjö lär bli värdefulla. Om trenden ska kunna förstärkas.
Filmpremiären var en galakväll för det lokala. Det arbete som har gjorts i Kiladalen under ett antal år – av eldsjälar och engagerade ortsbor – har sammanfattats på film. I centrum står Kiladalens Utveckling AB, bolaget som har blivit en bygdens aktör i mötet med kommunpolitiker och tjänstemän såväl som med näringsliv. Till nytta både för Stavsjö och för det näraliggande Ålberga.
Den gamla skolan köptes av bolaget och blev till Stavsjögården. Fastigheten rustades upp – till stor del av frivilliga, lokala krafter. Där etablerades också, i och med att bredbandsutbyggnaden hade kommit fram, en digital lanthandel. Där fick ortsborna en möjlighet att hämta upp livsmedel inhandlade via nätet från en stormarknad i Norrköping.
Med Stavsjögården kom även tomtmark, något som gjorde det möjligt att börja planera för ett nybygge av hyreslägenheter i flera etapper. Tanken är att erbjuda nya bostäder lokalt för den som ville eller inte längre förmår att ta hand om den egna fastigheten och tomten. Husen som då skulle bli lediga är tänkta att leda till nyinflyttning, gärna av barnfamiljer. För orter som kämpar för att inte bli bedömda som platser med liten eller ingen möjlighet till tillväxt, är det hårdvaluta. Och bostadsprojektet gick att få till samtidigt som produktionskostnaderna hölls nere. Det är en nyckelfaktor för att landsbygd och småorter med lite längre pendlingsavstånd ska kunna konkurrera om flyttlassen.
Utvecklingen i Stavsjö bär förvisso på mycket av färskvara i detaljerna, men andan och arbetssätten, knepen och strategierna bör kunna vara till nytta på fler platser än i Kiladalen. Till detta ska sägas att det skålades inte bara för filmen den här kvällen. Så gott som alla framgångar med landsbygdsutveckling är grundade i ett hårt lokalt arbete. Det krävs att många enskilda lägger tankemöda och ett självuppoffrande arbete för att kunna göra sitt lokalsamhälle till en bättre plats för fler.