Ledare: Högersvängen som kom av sig

Francois Fillon har sett sin favoritstämpel i det franska valet omvandlas till fiaskovarning.

Han skulle bli Frankrikes Margaret Thatcher, men efter skandalerna ser det ut som att Francois Fillon får det svårt att vinna de franska väljarnas förtroende. FOTO: FRANCOIS MORI

Han skulle bli Frankrikes Margaret Thatcher, men efter skandalerna ser det ut som att Francois Fillon får det svårt att vinna de franska väljarnas förtroende. FOTO: FRANCOIS MORI

Foto:

Övrigt2017-03-14 19:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Högerkandidaten François Fillon skulle bli Frankrikes Thatcher, men i stället har skandalerna har avlöst varandra. SN:s ledarredaktion har träffat Nicolas Lecaussin, en av huvudpersonerna bakom hans ekonomiska agenda.

– För första gången säger opinionsmätningar att människor är redo för större reformer, säger ekonomen Nicolas Lecaussin. Han är chef för tankesmedjan I’REF, som står nära tidigare premiärministern François Fillons kampanj i det franska presidentvalet.

”Revanschen för Mister Nobody”, löd rubriken i största dagstidningen Le Monde när han mot alla odds slog ut motståndet i republikanska partiets interna kandidatval i november.

Inga heliga franska kor har sen varit för stora att slakta för motorsportsfantasten från Le Mans, som förklarat att Margaret Thatcher är hans största politiska förebild. Fransmännen ska bli av med sin 35-timmarsvecka, pensionsåldern höjas och en halv miljon offentliganställda få gå om han installeras som president.

Nödvändiga reformer för att få ordning på en franska ekonomi som dras med ständiga budgetunderskott, hög ungdomsarbetslöshet och trög tillväxt, menar Lecaussin. Inte heller han rädd för att sticka ut. Han skriver böcker om frihandel – i protektionismens förlovade land och leder en organisation som ligger bakom centrala delar Fillons ekonomiska politik.

– Fransmännen förstår att antalet statligt anställda måste minska, att det spenderas för mycket och att det finns problem med en offentlig sektor som ständigt växer. Till och med politiker från socialistpartiet säger nu, i vilket fall ibland, att vi spenderar för mycket, säger Lecaussin, som är hoppfull trots Fillons kräftgång i opinionen.

För den franska högersvängen har kommit av sig. En skandal åt gången. Fillon anklagas (bland annat) för att att ha avlönat sin hustru som assistent för låtsasjobb och tagit emot dyra kostymer och räntefria lån som mutor. I stället är det partilösa mittenkandidaten Emmanuel Macron som ser ut att utmana Nationella frontens ledare Marine Le Pen i presidentvalets andra valomgång. Även han har utlovat ekonomiska reformer, om än inte lika omfattande som Fillon.

Hur goda är Macrons möjligheter att göra skillnad som president?

– Han är väldigt tvetydig, säger Lecaussin, som berättar att hans team består av människor med vitt skilda politiska visioner, från både höger och vänster. Det kommer inte bli lätt för Macron att göra något större avtryck som president. Något som även gäller för Le Pen.

– Det kommer bli väldigt svårt för Macron att få en majoritet i Nationalförsamlingen, och omöjligt för Marine Le Pen om hon vinner.

Hur ser förutsättningarna ut för Fillon att genomföra sina reformer som president?

– Fransk politisk historia visar att kandidater från stora partier inte har några problem att bilda majoriteter. Det finns inga undantag. Stora problemet för Macron är att han inte har något parti i ryggen.

Hur bedömer du Fillons chanser?

– Jag tror inte fransmännen gillar politiker som döljer vilken politik de vill driva. Om Macron vinner beror det på framför allt på Fillons skandaler, säger Lecaussin som sätter sina förhoppningar till de 40 procent som fortfarande inte har bestämt sig inför första valomgången 23 april.

Tobias Samuelsson