Det är många som nu har fått sitt orangea kuvert i brevlådan, och som därmed även är upprörda över att de tycker pensionssumman i det kuvertet är för låg. Statsminister Stefan Löfven försöker hantera sin nervositet i frågan med att göra nya utspel om PPM-systemets vara och icke-vara. Det är uppenbart att många av oss fortfarande inte har lärt sig hur våra pensioner egentligen fungerar – och vad vi kan förvänta oss av staten när vi blir gamla.
Bara hur vår hälsa har förändrats under de senaste femtio åren ställer till med stora problem för vårt pensionssystem. I det gamla systemet räknades pensionen på de 15 bästa åren av ens yrkesliv, i en tid då de flesta gick vid 67 och medellivslängden var cirka 70 år. Tiden som människor levde på sin pension var kort. I dag lever många av oss till över 80, samtidigt som fler går i pension vid 65 års ålder. Tiden som vi förväntas försörjas av pensionerna blir således allt längre, längre än vad våra system är byggda för.
De förändringar som gjordes på 1990-talet när hela yrkeskarriären räknades i stället för enbart de bästa åren var – med detta i åtanke – nödvändiga. Det är även uppenbart att politikerna inte alls tillräckligt har kommunicerat till medborgarna vad den statliga pensionen är för något. Många som nu är arga verkar inte ha insett att den statliga delen av våra pensioner är en grundbult, en bottenplatta. Allt utöver det, som syftar till att kunna bevara mer av ens vardagliga levnadsstandard, måste komma från ett eget sparande och tjänstepension. Det är därför det är så viktigt att själv se över sådant i förhandling med sin arbetsgivare.
Den yngre generationen har inte heller insett den hårda sanningen om pensionssystemet. Dagligen matas unga i sociala medier och i populärkulturen med värdet av att ”ta ledigt ett år och resa och se världen” eller ”gå ner i arbetstid” och ”ha inte bråttom ut på arbetsmarknaden”. Att ta arbetsuppehåll, börja jobba sent och inte säkra sparande via exempelvis tjänstepension är ett effektivt sätt att direkt sänka sin egen pension till obekvämt låga nivåer. Det är också ett säkert sätt att få fler arga artiklar i kvällstidningar i framtiden, om hur upprörda och chockade vi är över att pensionen blev så låg.
Löfven talar nu ännu en gång om att ta från PPM-systemet, det vill säga öronmärkta pengar för framtidens pensionärer, och flytta tillbaka dessa in i det statliga systemet igen. Det är ett sätt att försöka köpa sig välvilja från dagens pensionärer med de yngres pensionspengar. Det är varken en önskvärd utveckling eller lösning på problemen. Snarare behövs en höjd pensionsålder, fler i arbete, mer eget sparande och fler krassa sanningar från våra politiker om fördelningen av statens och individens respektive ansvar för framtiden.
Hanna Marie Björklund