De senaste dagarna har skandalerna skakat Facebook. I korthet handlar det om att kampanjbyrån Cambridge Analytica olovligen fick tillgång till runt 50 miljoner Facebook-profiler med all dess data. Cambridge Analytica är ett företag som erbjuder sina kunder konsumendata, riktad marknadsföring och andra data-releterade tjänster, bland annat hjälpte företaget Donald Trump 2016.
Tjänsterna företaget erbjuder är otroligt viktiga att ha tillgång till år 2018. Den politiker som inte kan ta reda på vilka ens väljare är, vad de tycker om och hur på internet man når dem får det jobbigt under sina valkampanjer. Uppgifterna fick företaget in genom ett personlighetstest, där användarna loggade in med sitt Facebook-konto. Den applikationen samlade sedan in användarnas Facebook-data såsom namn, ålder, ort, kön och sidor de hade gillat, men även data om de inloggades Facebook-vänner. I nuläget utreds det hur Cambridge Analytica har behandlat Facebook-datan och i vilket syfte man har laddat ned inte bara användarnas uppgifter utan även deras vänners uppgifter.
För många är det inte något nytt eller konstigt att hemsidor samlar in information om sina användare utan någonting som är logiskt. Varför skulle hemsidor inte vilja ha någonting tillbaka från de användare som surfar in på deras sidor? Internet är en fantastisk uppfinning och skandalen kring Cambridge Analytica har visat det många redan visste, att den information som finns ute om var och en på internet är lättillgänglig för den som vill komma åt den.
Sverige har en lång tradition av att det är lätt att begära ut offentliga uppgifter för den som vill. Det ska vara lätt att komma åt uppgifter som ska vara offentliga för allmänheten, men någons Facebook-konto ska inte vara lättillgängligt, oavsett hur mycket nytta en politiker eller ett företag kan ha av dess innehåll. Kunskapen om vilka människor är, hur de beter sig, deras intressen och vad de prioriterar är ett värde som många gärna vill komma åt.
I ett förfarande mellan kund och säljare är det klart vad som utbyts och hur det utbytet sker. Förfarandet mellan hemsida och internetanvändare bör vara lika tydligt. Även om gemene person som surfar på internet bör bli bättre på att inte lika frikostigt dela med sig av informationen så ska det vara tydligt vilken data som kan användas av vem.
Enligt en färsk Sifo-undersökning överväger 21 procent av alla svenska Facebook-användare att avsluta sina konton i samband med skandalen som har uppdagats. Men 21 procent av alla svenska användare är en försvinnande liten del bland alla miljoner Facebook-konton som frikostigt delar med sig av sin egen och sina vänners information utan att tänka efter. I en tid då användardata blir allt mer värdefullt bör också varje användare bli bättre på att inte ge bort sin dyrbara data gratis för ett ”roligt” personlighetstest.
Elin Larsson