Ledare: Låt inte din inre Trump göra dig faktaresistent

Faktaresistens handlar inte bara om Trump. Hjärnforskning visar att vi mår bra av att vara faktaresistenta.

Bild från "March for Science" i Stockholm. "March for science" ägde rum den 22 april på runt 500 orter i världen för att manifestera vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap.

Bild från "March for Science" i Stockholm. "March for science" ägde rum den 22 april på runt 500 orter i världen för att manifestera vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap.

Foto: Femenia/TT Marc

Övrigt2017-06-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Tiden med Donald Trump som presidentkandidat och sedan president har varit en mardröm för den som anser att vetenskap och fakta är viktigt. Världens viktigaste jobb innehas nu av en person vars administration debattartikel på SVT opinion. Det är visserligen lätt att säga att lösningen på alla samhällsproblem är att skolan borde fokusera mer på dem, men i detta fall är det nog befogat. Utan ett vetenskapligt förhållningssätt kommer det vara kört när vi försöker lösa andra problem.

Att ett vetenskapligt förhållningssätt ska bli en del av allmänbildningen är också något som vi alla som individer kan bidra till. Dels bör vi försöka vara ödmjuka inför att vi alla har en risk att för lätt avfärda information som går emot det vi redan tycker eller bli för okritiska mot information som stödjer det vi redan tycker. Att vara medveten om att detta även gäller oss själva borde rimligen vara ett första steg. Att gå emot vår natur och på ett likvärdigt sätt försöka bedöma fakta vi gillar respektive ogillar kräver ett medvetet val och en aktiv ansträngning. Vi kommer nog inte alltid lyckas, men förhoppningsvis kommer vi lyckas oftare än om vi inte ens hade försökt.

Vi har alla en liten Trump i vår hjärna, men vi bör göra vårt bästa för att den delen av oss inte ska styra oss och samhället.

Elias Rosell