I april började det komma in rapporter om kränkningar och olämpligt beteende på lantbruksgymnasiet Öknaskolan utanför Nyköping. Det rapporteras bland annat om ”ständiga sexuella övergrepp” och en skolledning som varit oförmögen att hantera frågan. Det har också varit självkritiska reaktioner när SN har rapporterat om saken. Anmälan har gjorts till Diskrimineringsombudsmannen samt Skolinspektionen inför dess tillsyn i samma ärende.
Skolmiljöer kan vara svåra att utreda och kontrollera. Många unga människor samlas på en begränsad plats, särskilt med en skola som Ökna där många aktiviteter även sker utanför ”vanlig” skoltid. Det kan uppstå ett alltför högt tryck där samma unga umgås under långa perioder, avskärmade från andra bekantskapskretsar och med en något för liten kontakt och insyn från vuxenvärldens sida. Tonåren är, som vi alla vet, en svår tid med mycket känslor, och kräver styrning för att inte bubblorna ska bli för små och dåligt beteende inte ska kunna förstärkas.
Situationer som dessa kan vara ytterst allvarliga. Gymnasieungdomar är inte enbart oskyldiga barn, utan ofta kapabla till tämligen allvarliga handlingar. Många gånger med långtgående konsekvenser för de enskilda som blir utsatta, även i resten av livet. Sexuella övergrepp i tonåren är inte mindre allvarliga än i vuxen ålder. En giftig miljö med diskriminering är lika skadligt på skolor som på arbetsplatser.
Samtidigt finns det något hoppingivande i att frågan lyfts fram. Att det blir en utredning, en anmälan. För en annan som själv tillbringade sin högstadietid på Valla skola i Valla utanför Katrineholm känns bilden igen – av rasistiska glåpord i korridorerna och nedlåtande sexistiskt kränkande beteende mot skolans flickor. Det var inget som helt och hållet ignorerades av lärare, ofta försökte de att hålla viss ordning, men ingen hade någonsin en tanke på att anmäla den sortens händelser till DO. Det var på något sätt en utbredd uppfattning om att i den här typen av miljöer, på skolor som vår, där var det djungelns lag som rådde och överlevnad som gällde.
Så verkar inte tolkningen vara av problemen på Öknaskolan idag. Det är inte acceptabelt med den här typen av beteende, det ska anmälas och utredas ordentligt. Att det görs mycket glädjande signaler. Det finns ingen naturlag som säger att vissa barn och unga ska behöva stå ut med sämre, osäker skolmiljö.
Hanna Marie Björklund