Ett bottenlöst mörker sänkte sig över Manchester Arena natten mellan måndag och tisdag. Stadens borgmästare Andy Burnham beskrev det som ”vår mörkaste natt”. Terrordådet på en konsert med den världskända musikartisten Ariana Grande är det värsta som drabbat Storbritannien sedan bombattentaten i London 2005.
Över 20 personer mördades och ytterligare nästan 60 personer skadades när en person, enligt polisen, sprängde sig i publikvimlet på väg ut från arenan. Bland tusentals människor, främst unga, som hade kommit dit för att lyssna, dansa och sjunga med sin idol. Med största sannolikhet är det ett terroristdåd, i brist på ett bättre uttryck, byggt på bottenlös ondska. Terrorgruppen IS hävdar sig ligga bakom.
Det bör finnas en särskild plats i helvetet för terrorister som specifikt riktar in sig på att mörda barn och unga. Allt fler i den demokratiska världen när en benfast beslutsamhet att aldrig någonsin låta terrorismens tankegods vinna mark.
Vi kan förfäras och förtvivlas, vi kan tycka att det som hänt är ett vettlöst vansinne. Men sannolikt är dådet både kallsinnigt och kalkylerat utfört. De som mördar barn och unga är medvetna om effekterna. Minns Beslan, minns Utöya. Målet är ofta att tillfoga den djupaste skada och skapa den starkaste rädsla.
Staden Manchester har drabbats av bombdåd förut – 1992 och 1996, båda utförda av IRA. Många skadades, men inga dödsoffer krävdes. Men dagens terrorister varnar inte i förväg för att begränsa antalet offer. Såväl kamp som mål skiljer sig åt. Vi ska inte heller hymla med att bland nutidens mörkaste krafter finns människor som hatar att unga människor ens möts för att glädjas och dansa tillsammans oberoende av kön och religion.
Det som hände i Manchester visar hur sårbara miljöer är där många människor samlas på en avgränsad yta. På samma sätt som kollektivtrafiken i London valdes som måltavla för bomberna 2005, flygplatsen i Bryssel, en konsertlokal, en restaurang och en idrottsarena i Paris. Den som vill mörda och skada många söker sig till den typen av platser.
Det är något som alltid måste finnas med i planeringen inför stora evenemang. Exempelvis i kväll när Manchester United och Ajax spelar final i herrfotbollens Europa League på Friends Arena i Stockholm.
Riskbedömningarna blir allt mer avancerade. Säkerhetsåtgärder kan skärpas – och förstärkas allt mer. Men det kanske viktigaste av allt är det långsiktiga, tålamodskrävande målet att slå ut och krossa terrorns krafter innan de har slagit till. Det krävs ett nitiskt och stenhårt arbete mot de som sprider hat, finansierar terrorbudskap och mordredskap; att blottlägga miljöer där nya terrorister och självmordsbombare rekryteras och bearbetas för att begå värsta möjliga dåd mot sina medmänniskor.