Ledare: Nog är det jobbigt men inte panik

Oron är stor hos Moderaternas inför helgens Sverigemöte och den senaste tidens dåliga opinionssiffror. Men ledningen bör inte låta sig drivas i panik.

Fallande opinionssiffror stressar. Men Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra har inte råd att låta sig svepas  med av den jobbiga stämningen. FOTO: LINN MALM N/TT

Fallande opinionssiffror stressar. Men Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra har inte råd att låta sig svepas med av den jobbiga stämningen. FOTO: LINN MALM N/TT

Foto:

Övrigt2017-03-25 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I helgen har Moderaterna sitt Sverigemöte, där ­partiet samlar alla kommunpolitiker från partiet. Oron, vilsenheten och viskningar om kris följer ­paritet inför mötet, under den senaste månaden har vissa opinionsmätningar visat att Sverigedemokraterna nu är större än M. Frågan är bara vad partiet ska göra med den här informationen, och de analyser om kris som följer i dess spår.

Att M går sämre i opinionsmätningarna just nu går inte att invända mot. Frågan är bara exakt vad det innebär, och vad dessa mätningar är värda i valet om drygt ett år. Många av de opinionsmätningar som görs har liten statistiskt säkerställd förändring. Vi många val har vi också på senare tid sett att ­opinionsmätningarna lyckats relativt dåligt att för­utse faktiskt resultat.

På detta kommer själva analyserna. Dessa tecken på att M går sämre, vad beror de på? Någon som stödjer sin världsbild på att SD har rätt och borde få mer inflytande i svensk politik skulle kunna säga att det berodde på att M reagerade för sent på flyktingfrågan och att de inte har tillräckligt hög trovärdighet om deras hårdare linje. Att deras enda chans nu är att närma sig SD ännu mer och erkänna deras problembeskrivning fullt ut. Någon som är av motsatt åsikt kan argumentera för att det är närmandet av SD som är problemet som fällt M. Att väljarna flyr för att M har blivit för ­kritiska till invandring. Kanske finns till och med båda dessa grupper samtidigt, som lämnar paritet av båda anledningarna.

Poängen är att opinionssiffror är svåra att ha att göra med, svåra att analysera utan ett rejält mått av gissningar och egna preferenser. Kanske beror det också på ledarskapet, på att partiledaren Anna ­Kinberg Batra inte är lika väl ansedd som ledare som företrädaren Fredrik Reinfeldt var. Nya siffror som kom på fredagen visar att även bland M-väljare tror nästan en majoritet att partiet skulle klara sig bättre med en annan ledare. Kanske är anledningen till det i sin tur något så banalt som att väljarna tycker hon känns ”stel” och svår att relatera till. Hur ska hon i sin tur hantera den kritiken? Förändra sin personlighet?

Alla partier har bra och dåliga tider, ibland kan ­anledningen bakom dessa vara svåra att fastslå med exakthet. Om alla politiker ständigt skulle bevaka alla ­opinionsmätningar och försöka nå en objektiv sanning bakom dessa skulle ingen ha tid att faktiskt ­utveckla sin politik och göra sin hemläxa. Moderaterna och Kinberg Batra måste vara försiktiga med att låta sig svepas med av stämningen och börja springa på åtgärder som ingen vet om de sedan egentligen kommer hjälpa. Ner i arbetet, fokusera, jobba med ­politiken – det är den enda rimliga reaktionens i längden, även vid uppskruvat medieläge.

Hanna Marie Björklund