Ledare: Sörmland är på rätt väg i miljöarbetet

Stadshuset i en av Sveriges miljöbättre kommuner.

Stadshuset i en av Sveriges miljöbättre kommuner.

Foto: Gow/TT Jessica

Övrigt2017-07-05 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Kommunerna är viktiga för miljöarbetet och särskilt i frågor som klimat, avfall, naturvård och vatten. Tidningen Aktuellt Hållbarhet har under sommaren presenterat sin ranking över Sveriges miljöbästa kommuner 2017. Den bygger på att kommunerna får poäng utifrån deras svar på 33 frågor och utifrån sex nyckeltal.

Det finns visserligen några delar av rankingens frågor och nyckeltal som kan ifrågasättas. Det ges poäng till de kommuner som ökar energin från vatten- och biokraft framför kärnkraft och det är även poänggivande att öka mängden ekologisk mat. Det finns skäl att ifrågasätta miljönyttan i dessa prioriteringar. Men de flesta frågorna och nyckeltalen som rankingen bygger på är tydligt relevanta för miljön. Kommunernas placering på rankingen är intressant för den som vill veta mer om miljöarbetet.

Rankingen visar dels att Sörmland i helhet gör ett bra miljöjobb jämfört med andra delar av landet. Av Sveriges 21 län är Sörmland faktiskt näst bäst. Av Sörmlands nio kommuner hamnar alla utom Gnesta och Oxelösund på den övre halvan i rankingen. Det är viktigt att också se det positiva som sker i miljöarbetet och det finns en hel del av det i Sörmlands kommuner.

Samtidigt finns det absolut ingen anledning att avstanna arbetet och betrakta sig som klar. Även i den kommun inom SN:s huvudområde som kommer högst upp i rankingen, Nyköping, finns det brister. Klimatanpassning borde vara en mycket viktig fråga för en kustkommun som Nyköping, men enkäten visar att det inte finns ett tydligt ansvar för klimatanpassning i den kommunala organisationen.

Trosa Kommun är tvåa av de fyra kommunerna i SN:s huvudområde. Det drivs ett på flera sätt ambitiöst miljöarbete i Trosa och kommunen kommer trea av 22 i kategorin “förortskommuner till större städer”, vilket är imponerande. Ändå finns det tydliga brister då Trosa saknar både ett omfattande miljöprogram och ett klimatmål som är i samma ambition som den statliga miljömålsberedningens förslag om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045. Gnesta Kommun har färre positiva svar än Nyköping och Trosa och de svarar exempelvis negativt på samtliga fyra frågor i enkäten som handlar om naturvård.

Oxelösund hamnar sist bland de sörmländska kommunerna, men Oxelösund är ett exempel på att det kan bli fel att bedöma alla kommuner utifrån samma kriterier. Oxelösund är en liten kommun med en av Sveriges mest koldioxidutsläppande anläggningar, stålföretaget SSAB:s anläggning. Ledning för SSAB, staten och EU har därför större påverkan på de framtida utsläppen i Oxelösund än vad kommunen själv har. Det är dock ingen anledning att frånta Oxelösund ansvaret för att det finns brister inom andra delar av miljöarbetet, som att det exempelvis saknas en strategiskt vatten- och avloppsplan. Denna ranking är ändå till stora delar en bra guide över vad kommunerna bör förbättra till nästa år. Många av de sörmländska kommunerna är på rätt väg i miljöarbetet, men de är långt ifrån framme.

Elias Rosell