Ledare: Tar M stöd av en blå eminens?

Pallar partiledaren för trycket? Har Moderaterna nog med is i magen? Eller vänder de sig till mer beprövade krafter som förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (t v)?

Pallar partiledaren för trycket? Har Moderaterna nog med is i magen? Eller vänder de sig till mer beprövade krafter som förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (t v)?

Foto: TT CLAUDIO BRESCIANI /

Övrigt2017-03-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Inget val avgörs förrän på valdagen – eller åtminstone dagarna därefter. Trots det spelar alla dessa opinionsmätningar roll. De präglar självförtroende och blir ett blött finger i luften för att se hur partier klarar sin kommunikation med väljarkåren.

Opinionen visar att regeringens största parti Socialdemokraterna går mot ett möjligt valresultat på 25 procent snarare än 30 eller mer. Moderaternas och Sverigedemokraternas mer hårdföra retorik lockar numera också S-ledningen. Det verkar vara just där som kampen om nyckelväljarna ska stå.

Det märkliga är att Moderaternas opinionssiffror inte alls är några kommunikationsframgångar, även om SD:s är det. Inom M finns de djupaste bekymmersrynkorna över opinionsläget.

Regeringen är impopulär. Ändå vinner det största oppositionspartiet inga stora skaror väljare. Efter det strategiska skiftet bort från Decemberöverenskommelsens skugga och ett öppnande för samtal även med Sverigedemokraterna har stödet för M fallit ytterligare. Partiledaren Anna Kinberg Batras läge är mer än utsatt. Det är mycket, mycket besvärligt.

Moderaterna är ett parti där ledarskapet är som en vd-roll. Partiledaren har stora strategiska befogenheter men ett begränsat förtroendekapital. Leverera eller lämna. När det blåser hårt är det skarpa iskristaller från alla riktningar.

I en intervju med Expressen för ett par veckor sedan (12/2) berättade den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) att han, när det stormade som värst runt Centerledaren Annie Lööf, uppmanade henne att ha is i magen och hålla kursen. Rådet från en uthållig politisk veteran som har gått igenom ett och annat, fungerade väl för Lööf.

För Kinberg Batra har kursen mer varit skiftande. Det hårdhänta avståndstagandet från partiets mest framgångsrika statsminister i modern tid, Fredrik Reinfeldt, ska mer ses som tecken på oro än väl isad mage. Precis som vi skrev häromdagen (SN 27/2) behöver Moderaterna leverera skarpa reformförslag som sätter bilden av regeringsambitioner. En oprövad partiledare måste ha rätt verktyg för att framstå som stabil och målmedveten. Annars kan det snabbt gå utför.

[link value="http://www.sn.se/ledare/ledare-pressad-m-ledare-behover-reformer/" text=""]

Därför finns det skäl att även betrakta positioneringarna bakom partiledaren. Vilka söker ett utrymme utifall att? Spelbara utmanare till Kinberg Batra är såväl Ulf Kristersson som Johan Forssell. Men ett parti i nöd kan också välja att kasta långa blickar in i kulisserna.

[link value="http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/grejar-inte-akb-vandningen-sa-ar-det-dags-att-kalla-bildt-ater-under-m-fanan" text=""]

Patrik Oksanen, politisk redaktör på centerpartistiska och liberala Hela Hälsingland, lyfter fram just Carl Bildt som en blå räddare i nöden (28/2). Här saknas inte poänger. I en tid där statsmannaskap är en akut bristvara precis som kvalificerad utrikespolitisk erfarenhet i en säkerhetspolitiskt orolig tid, är Bildt en mycket gedigen röst. När alla partier vill förnya kan en ärrad ”moderat classic” vara en trygg motsats. Det som talar emot är förstås Bildts eget råd till Annie Lööf.

Även Moderaterna kommer att ha is i magen. Åtminstone några opinionsmätningar till.