Ledare: Tills sommarlovet skiljer oss åt

Eleverna i Södermanland går på sommarlov. För de flesta innebär det sol och bad. För andra kan det innebära en ofrivillig ring på fingret.

70 000 ungdomar i Sverige lever idag under någon form av hedersrelaterat förtryck.

70 000 ungdomar i Sverige lever idag under någon form av hedersrelaterat förtryck.

Foto:

Övrigt2018-03-25 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Du ska inte tro det blir sommar. För alla elever blir inte sommarlovet som de tänkt sig. De flesta barn som åker på utlandssemestern kommer i nästan alla fall tillbaka och inte minst utan en ring på fingret. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har i sin kartläggning ”Gift mot sin vilja” skrivit att 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 år anser ”att föräldrarnas kultur och religion begränsar ungdomarnas val av partner”. 8 500 av dessa ungdomar riskerar att bli bortgifta mot sin vilja (GAPF, 2017).

Migrationsverket fastställde att 132 barn uppgett sig som gifta år 2016, notera ordet ”uppgett”. Mörkertalet är troligen mycket större. Barnäktenskap är olagliga i Sverige, men som de flesta inser kommer en svensk lag inte stoppa enstaka föräldrar från att gifta bort sina barn. Socialstyrelsen släppte i våras sin kontroversiella broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn”. Grundtanken var att informera vuxna om svenska lagar och regler, vilket inte per automatik är dåligt. Utformningen däremot var desto olyckligare. Broschyren i sig var nästintill skrattretande absurd, eftersom barnäktenskap är olagliga. Moderaten Tobias Billström skrev: ”För glättigt och för svensk-byråkratiskt. Som om det vore CSN eller vaccination. Och var är ordet fängelse?” (Aftonbladet, 28/3).

Broschyren blev droppen som fick bägaren att rinna över. De senaste åren har hederskultur för en del varit ett svårt och tabubelagt ämne att diskutera. De som lyft frågan har mötts med blandade reaktioner. Problematiken har ofta förminskats och till viss del relativiserats in absurdum. Så sent som i höstas petades Amineh Kakabaveh (V) av valberedningen från riksdagslistan. Hon menade själv att det berodde på att hon lyft frågan om hedersvåld. 2015 skrev hon en artikel som ledde till – enligt henne – utfrysning från partiledningen. Problemet? Hon hade lyft problematiken med manliga moralpoliser i förorter. I stället beskrevs artikeln internt som falska rykten. På medlemsomröstningen fick dock Kakabaveh en plats på listan till valberedningens förtret (Aftonbladet, 29/11-17).

I Sverige begås cirka fem hedersmord per år, men det är troligen många fler. I brist på bevisning rubriceras dödsfallen som olyckor eller självmord. Den senaste tiden har fler och fler partier lyft hedersproblematiken, speciellt det borgerliga blocket. Frågan är dock inte självklar. Rapporten ”Gift mot sin vilja”, kvinnojourernas arbete och föreningar som ”Glöm aldrig Pela och Fadime” har bidragit till ett förbättrat debattklimat. Hedersproblematiken har lyfts fram mer i ljuset, men ännu är vi inte i hamn. Snack behöver även (politisk) verkstad. 70 000 ungdomar i Sverige lever idag under någon form av hedersrelaterat förtryck. För du ska inte tro att det blir sommar om inte någon sätter fart.