Ledare: Tio nyheter i april för en bättre värld

Klimatavtal för sjöfarten, gigantiskt våtmarksområde skyddas och en miljon plastskor har plockats ur havet – idel goda nyheter från månaden som har gått.

Det gigantiska våtmarksområdet Pantanal täcker över tre olika länder – och nu har dessa, Brasilien, Paraguay och Bolivia, skrivit under ett avtal för att öka skyddet för området, som från år 2000 återfinns på Unescos världsarvslista. FOTO: DARIO LOPEZ-MILLS

Det gigantiska våtmarksområdet Pantanal täcker över tre olika länder – och nu har dessa, Brasilien, Paraguay och Bolivia, skrivit under ett avtal för att öka skyddet för området, som från år 2000 återfinns på Unescos världsarvslista. FOTO: DARIO LOPEZ-MILLS

Foto:

Övrigt2018-05-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio exempel på där världen blivit lite grönare eller bättre sedan den förra listan skrevs i slutet av mars.

1 Cancervaccin börjar ge resultat. En finsk studie har jämfört 9 000 HPV-­vaccinerade med dubbelt så många ovaccinerade, ­rapporterar Ny Teknik. I den ovaccinerade gruppen uppstod tio fall av HPV-cancer, medan det inte hade uppstått några fall i den vaccinerade gruppen. Det finns inga tecken på svårare biverkningar från de 200 miljoner doser HPV-vaccin som getts hittills i världen, enligt epidemiologen Tiia Lepp vid Folkhälsomyndigheten.

2 Första klimatavtalet för sjöfarten. Sjöfarten ­ingår inte i det klimatavtal som världens länder­ kom överens om i Paris 2015. Men nu har världens ­länder enats om att växthusgasutsläppen från sjöfarten ska minska med 50 procent till 2050. Ambitionen lär behöva höjas för att tvågradersmålet ska nås, men detta är ett tydligt steg i rätt riktning.

3 Fredliga protester får Armeniens premiär­minister att avgå. Efter nio år där Serzj Sargsians ­varit president i Armenien så rankas landet som en ­semi-auktoritär stat av ansedda Freedome House. Den 12 april lämnade Sargsians presidentposten för att bli premiärminister. Dessförinnan hade han, i rollen som president, ändrat konstitutionen så att makten flyttades till den som är premiärminister. Därefter utbröt stora protester under elva dagar och den 23 april meddelade Sargsians att han avgår.

4 FN-trupp kan lämna Liberia efter 15 år av fred. Mellan 1989 och 2003 hade Liberia två inbördeskrig som tog en kvarts miljon människors liv. Nu har situationen bedömts vara så stabil att FN:s fredsbevarande trupper kan lämna landet efter 15 års närvaro.

5 Stor minskning av plastpåsar i Nordsjön. Andelen fisketrålare i Nordsjön som fångar minst en plastpåse i sina nät har halverats sedan år 2010, ­enligt en studie som SVT Nyheter rapporter om. Att flera­ ­europeiska länder infört avgifter på plastpåsar tros vara orsaken till minskningen.

6 Världens största våtmarksområde ska skyddas. Våtmarksområdet Pantanal, som ligger i Brasilien, Paraguay och Bolivia, ska skyddas. Detta står klart efter att regeringarna i de tre aktuella länderna skrivit på ett avtal som även stöds av Världsnaturfonden.

7 En miljon skor av plast från havet. Adidas ­sålde en miljon skor förra året som har tillverkade av plast som samlats upp från havet.

8 Sverige skrotar utsläpp på fem miljoner ton. Sverige kan använda utsläppsminskningar som vi bekostar i andra länder, exempelvis etanolprojekt i Brasilien och bioenergiprojekt i Indien, för att kompensera för inhemska utsläpp. Men Sverige har istället beslutat att skrota dessa utsläpp.

9 Utsläppen från avloppsreningsverk minskar. Utsläppen av fosfor från kommunala reningsverk minskade från 260 ton 2014 till 237 ton 2016. Utsläppen av syreförbrukande material minskade från 44 496 ton till 35 257 ton under samma period.

10 Nya Zeeland förbjuder ny oljeutvinning. I och med att Nya Zeeland är det land som har världens fjärde största ekonomiska zon (havsområde som tillhör ett land) har detta stor betydelse.