Ordet regiondialog låter allt annat än spännande, men för Sörmland är det en ytterst viktig del av det mångmiljardprojekt som järnvägsbygget Ostlänken är. I förra veckan hölls två sådana dialoger i Nyköping arrangerade av Sverigeförhandlingen. Där deltog företrädare från näringsliv, medier, besöksnäring, kollektivtrafik och kommuner. Det är samtal som berör enorma värden.
Vi vet inte exakt hur den färdiga banan kommer att se ut eller hur spåren till slut dras genom Sörmlandslandskapet. Redan nu är det nödvändigt att diskutera och planera för hur dessa värden ska bli till lokal tillväxt. Påpasslighet vinner över passivitet.
För Ostlänken kommer att betyda oerhört mycket för många. Spårbygget ger jobb och får pengar att flöda in i den regionala ekonomin. Nyköping kan mycket väl bli lite av en ”boom-town” under byggåren. I närheten av stationerna längs banan – i Sörmland handlar det om Vagnhärad, Skavsta och Nyköping – kommer det bli stora kringinvesteringar, som bostäder och kommersiella lokaler. Människor kommer söka sig hit från allehanda håll – och måste sova, äta, handla. Konkurrensen om företagen med relevant kompetens blir hård. Även lokala, mindre aktörer kan få riktigt goda tider.
Dubbelspåret mellan Järna och Linköping gynnar ett ökat resande och stärker stationsorterna på ett mycket påtagbart sätt. Ändå är det inte tillräckligt för att, från statsmaktens sida, fullt ut motivera de ofantliga investeringar som krävs. Kopplingen till exempelvis Skavsta är förstås mycket viktig, men utvecklingskraft och investeringar behöver kunna spridas till landsbygden och till grannkommuner som Gnesta, Katrineholm och Flen. Om detta megaprojekt enbart stärker Nyköpings tätort och Vagnhärad är det en missräkning. Den lokala och regionala ekonomin måste ges och ta chansen att växa. Det "nära" måste bli geografiskt större. Det vore därför utmärkt om Ostlänkens framväxt får tillväxten att ta fart även i öst-västlig riktning, stråk som i dag inte automatiskt växer bara för att Sörmland växer.
[link value="http://sverigeforhandlingen.se/sormland-gynnas-av-att-stambanan-avlastas/" text="Läs mer: Sörmland gynnas av att stambanan avlastas"]
Även om de tänkta höghastighetstågen inte kommer att stanna i Sörmland finns det annat att hoppas på. Med Ostlänken kommer snabb storregional trafik. Utifrån detta gäller det att maximera effekterna av miljarderna – för pendlare såväl som näringsliv. Vägnätet på tvären genom Sörmland måste rustas, målen för kollektivtrafiken anpassas. TGOJ-banan, järnvägen från Oxelösund mot Flen, kan användas till mer än ett mindre antal godstransporter, exempelvis rälsbussar. Våga vidga vyerna.
Inflyttningen lär öka kraftigt, men alla kommer inte att vilja bo likadant. Möjligheterna till boende och företagande utanför centralort behöver förbättras. Vår jakt på livskvalitet leder oss till olika miljöer. Kombinationen storregionaltåg och motorväg kan ge såväl småorter som nära företagande en ny vår – från Stavsjö och Jönåker, Stigtomta och Vrena till Lästringe/Sillekrog och Västerljung.