Ledare: Vilka regerar när löven faller?

SVT:s partiledardebatt handlade mycket om vilka som vill bilda regering 2018. Fast den mest intressanta frågan är vilka som regerar i höst.

Blir det förhandlingsdebatter framöver? Debatten om eventuella regeringar efter valet 2018 blir direkt avhängig av vad som händer i höst. FOTO: JESSICA GOW/TT

Blir det förhandlingsdebatter framöver? Debatten om eventuella regeringar efter valet 2018 blir direkt avhängig av vad som händer i höst. FOTO: JESSICA GOW/TT

Foto:

Övrigt2017-05-16 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det var partiledardebatt i Sveriges television på söndagsafton. Mycket gick att känna igen – och det enda som tycktes vara en ny positionering, Liberalernas öppning för en gemensam alliansbudget i höst, var tydligen en formuleringsmiss.

Det är Centerpartiet och Liberalernas syn på Sverige­demokraternas roll som håller regeringen kvar i Rosenbad. Så fungerar partipolitiska principer byggda på värderingar i en tid där klassisk höger/vänster ­måste kombineras med avvägningen mellan det frihetliga och det auktoritära.

Men politik är också pragmatik.

Signalerna från C och L har varit tydliga. Vare sig Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) är sugen på att släppa igenom en rödgrön höstbudget som bärs av de mest utskällda skatteförslagen. Vare sig kilometerskatten som dränerar landsbygden på utvecklingskraft eller entreprenörsskatten som slår mot mindre företagande är rimlig. Den valhänt utformade flygskatten ligger i samma pott.

Den stora frågan är om det finns en regering Löfven i höst. Med något av dessa förslag i budgeten lär de två Allianspartier som i utgångsläget inte vill bilda en regering med SD:s tysta stöd, tvingas laga efter läge. Med höstlöven kan även regeringen låta sig fällas.

I tv-debatten missade inte Jimmie Åkesson (SD) chansen att påpeka för C och L att de behöver hans parti för att fälla regeringen. Så är det. Hur mycket därutöver som SD ska inkluderas är stridsfrågan inom Alliansen. Moderaterna och Kristdemokraterna ser SD-förhandlingar som ett sätt att utöva makt. En flitigt spekulerande falang bland SD-vänliga moderater och en och annan kristdemokrat tror – eller hoppas? – att C ska göra upp med Socialdemokraterna. Det har varit möjligt förr, men de politiska avstånden i de centrala frågorna är i dag så omfattande att det helt enkelt inte är görligt.

Synen på jobben och företagandets värde, liksom skattenivåernas skadande belastning, gör det svårt för Centerpartiet att ens glänta på dörren till Social­demokraterna utan en enad Allians. Det bör gälla även Liberalerna.

En regering måste bestämma sig för om ett starkt företagande är en tillgång och dess vinster i sig är bra för alla – eller om det är en kraft som måste tuktas, baktalas och motarbetas. Socialdemokraternas famösa Reepalu-utredning har svetsat igen dörren över blockgränsen. Det bekräftas av att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu satsar på att locka Sverigedemokraterna till debattförhandlingar. Det var ju så Lex Laval-ändringarna till slut gick igenom riksdagen, med SD:s stöd. Debatt, precis som förhandlingar, kan avslöja möjliga justeringspunkter för den som ska lägga fram ett regeringsförslag.

Valet 2018 blir en rysare, men mycket kan hända ­innan dess. På något sätt måste såväl Centerpartiet och Liberalerna hantera Sverigedemokraterna. Om inte annat får de väl utmana SD på återkommande debatter. Den förhandlingsformen är ju numera etablerad.