80 procent av alla ambulanser i länet ska vara på plats inom en kvart vid utryckningslarm av högsta prioritet. Det är Landstinget Sörmlands mål.
I verkligheten finns det två kommuner som under flera år legat i botten, Vingåker och Gnesta, där endast 40 respektive 44 procent av ambulanserna finns på plats inom en kvart.
– Det kan verkligen vara en fråga om liv eller död. Många minns väl marknadsloppet när en man kanske dog på grund av att ambulansen inte var tillräckligt snabbt på plats, menar läkaren Vasil Pema (M).
Moderaterna vill satsa 4,8 miljoner på en ambulans och 1,2 miljoner kronor på avskaffad jourtjänstgöring. Satsningen ska heller inte ske på bekostnad av något annat, menar Moderaterna.
Visserligen har Gnesta haft en så kallad responderbil men "det är en så kallad fattigmanslösning för storstaden", menar Leivik.
Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage menar att en pendlarkommun åtminstone måste kunna erbjuda trygghet efter jobbet.
– Vi betalar skatt som alla andra. Det är skamligt att vi inte har en ambulans här.
Moderaterna i Gnesta kan även tänka sig samarbeta med landstinget, exempelvis kring lokalfrågan var ambulansen ska vara stationerad.
Moderaterna skrev en motion om ambulans i landstingsfullmäktige inför valet för fyra år sedan men den röstades ned, berättar Ingrid Jerneborg Glimne.
– Det är även ytterst märkligt att Centern som värnar landsbygden inte inser värdet av en ambulans i bygden, menar Glimne.
– Det här ska bli verklighet oavsett. Det ska inte komma ett löfte om ambulans inför valet 2022, lovar Magnus Leivik.