Miljöministern kallar till möte - om reningsverket

Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind och landshövdingen är kallade till ett möte på miljödepartementet. Orsaken är att Gnesta kommun inte uppfyller EUs avloppsdirektiv för reningsverk. Något som VA-chefen tillbakavisar.

Vatten- och avloppschefen i Gnesta poserar vid reningsverkets två nya bassänger.

Vatten- och avloppschefen i Gnesta poserar vid reningsverkets två nya bassänger.

Foto:

Övrigt2017-11-01 12:38
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverige kan få böter för att man inte följer upp EU-direktivet om reningsverk i tätorten. Orsaken är att ett fåtal kommuner däribland Gnesta tidigare inte klarat reningskraven och inte tillräckligt snabbt levt upp till kraven.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för de kommunala reningsverken men det är kommunen som har huvudansvaret för åtgärder för det berörda reningsverket i tätorten.

VA-chefen i Gnesta kommun, Björn Gudmundson är dock inte orolig inför att EU-kommissionen ska kunna utfärda böter på grund av att man inte följer EU-direktivet.

– Nu klarar vi kraven eftersom vi åtgärdat problemen. Vi har haft förhöjda gränsvärden vid ett tillfälle 2014 men även 2016 och då i samråd med Länsstyrelsen under själva ombyggnaden.

– Vi har satsat åtskilliga miljoner i en total renovering av bland annat sedimenteringsbassäng, två dammar till och ett nytt bottenluftare och nya blåsmaskiner. Det är ett bra kliv för miljön, säger Björn Gudmundson.

I praktiken har det även skett en digital revolution där slamtömning och nivåer kan kontrolleras och regleras via dataskärmar i dag.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S) säger i en kort kommentar att han troligtvis inte kommer delta i mötet med miljöministern 23 januari.

– Reningsverket har ju fungerat sedan förra sommaren så det känns överspelat nu. Men om det behövs ett exempel på hur man åtgärdar problemet så bidrar vi gärna, säger Rocklind.

Gnestas avloppsreningsverk

Det finns fyra reningsverk - i Björnlunda, Laxne, Stjärnhov och tätorten - som renar det kommunala avloppsvattnet. Slam från enskilda avlopp transporteras till Björnlunda reningsverk.

På reningsverken renas avloppet. Det grovsilas därefter genomförs biologisk och kemisk rening. Därefter filtreras det innan det renade vattnet återgår till naturen.

Slam som blir kvar efter reningen nyttjas som gödsel inom lantbruk.