Spöken i slott och kloster

Södermanland är ett landskap fyllt med slott och herresäten. Och det vet väl alla att spöken älskar att bo pampigt. Extra har samlat på sig en liten lista med ställen som sägs vara hemsökta.

Beata von Yxkull, kan ha varit Pintorpafrun (1618-1667). Gift 1636 med friherre Eric Carlsson Gyllenstierna af Ulaborg.

Beata von Yxkull, kan ha varit Pintorpafrun (1618-1667). Gift 1636 med friherre Eric Carlsson Gyllenstierna af Ulaborg.

Foto:

Övrigt2018-04-10 21:55
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sundbyholms slott, Eskilstuna

Ett vackert slott från 1600-talet. Under ett besök från ett tv-program har det konstaterats att det bara finns snälla spöken där. Slottets personal har bland annat sett spöken – en lång mörk gestalt helt svartklädd med en huva som skymde ansiktet – i vinkällaren. Dörrar som öppnas och stängs, nycklar som rassla och dörrhandtag som rör på sig är andra bevis på aktiviteter utöver de vanliga.

Ericsbergs slott, Katrineholm

Pintorpsfrun måste vara en av de mest kända slottsspökena i Södermanland. Hon bor på Ericsbergs slott. Vem hon var, är det ingen som vet men det finns två kandidater: Anna Karlsdotter eller Beata von Yxkull.

Beata var gift med Erik Karlsson Gyllenstierna, som även såg till att Nynässlott byggdes. Pintorpsfrun sägs ha varit elak vilket en gammal sång indikerar. Första versen lyder: …

I Södermanland, på sitt slott Eriksberg,

Där bodde en änka, fru Anna,

Som sög sina bönders och torpares märg,

Samt hade av galla en kanna.

Gripsholms slott, Strängnäs

Gustav Vasas slott grundat 1537. Det fungerade till en början som ett värdshus, ett av Sveriges äldsta. I källaren, där man kan se det gamla golvet efter ett kloster, händer det mycket. Liksom i en del gästrum och övriga lokaler. Det sägs vara de gamla munkarna som spökar. Flera gäster har vaknat av att de har sett täcket röra på sig och känt att de blivit omstoppade. Är man kvar på natten i slottet finns det en chans att se den "gråa damen" promenera. Hon syns oftast i teatersalongen.

Södertuna slott, Gnesta

På 1350-talet låg slottet på en ö i Frösjön. Vinkällare var då ett munkkloster med hemliga underjordiska gångar. 
I dag är Södertuna slott ett typiskt 1700-talsslott. Grevinnan Ebba von Eckermann satte sin prägel på det och lever i dag kvar som spöket.
 Hon ser till att det är släckt överallt och att tavlorna hänger rakt. Det pratas också om en stol, som till en början inte stod på "rätt" plats, utan varje natt flyttades runt. Det finns även ett spöke i ett av hotellrummen men det visar sig enbart för manliga gäster. Historien bakom det spöket ska vara att en kvinna kom på sin man med att vara otrogen. Hon stängde då in älskarinnan i ett av gemaken.

Nynäs slott, Nyköping

Ett slott som det länge funnits spöken i. Mellan 1887 och 1910 lär det ha hänt mycket konstiga saker. En förklaring kan vara att en av slottets ägare, Carl-Göran Bonde (1757-1840), var väldigt intresserad av spiritism och andeframkallning.

En av de mest kända spökhistorierna är från 1985. Slottet skulle städas innan ett besök från kungen och drottningen, men när städpersonalen kom fram var slottet redan rengjort. Det sägs att det kan ha varit en gammal husfrun, som var död vid det här laget men som vikt över 40 år av sitt liv till slottet, som gjorde sitt sista skift.

Tumbo kyrka, Eskilstuna

Sägnen säger att en nunna murades in levande i ett av Tumbo kyrkas valv efter en olovlig kärleksaffär med en munk. Besökare har sett nunnan sitta på en stenbänk tillsammans med sin älskade.

Stjärnholms slott, Oxelösund

Johan Silfverstierna, tidigare Månsson innan han adlades, köpte upp olika gårdar runt Oxelösund och grundar godset Stjärnholm 1639. Här bodde bland annat Louis de Geer, som skulle bli Sveriges första statsminister. I det här slottet finns bland annat en tavla som föreställer Karl XII. Vid midnatt sägs det att han ibland knäpper upp översta rockknappen och nickar lite med huvudet. Det finns även en dam som promenerar runt i slottet. Antingen håller hon på med ljuskronan i salongen, som hon tydligen knäpper på och av, eller så möter man henne i trappan. Klädseln är från 1700-talet.

Yxtaholms slott, Flen

I det här slottet från 1750-talet – det nämns som boplats för första gången 1329 – finns en grå dam som går runt på området. Det har även hörts ljud från matsalen dör någon dukat till fest.

Häringe slott, Västerhaninge

Här sägs en av de tidigare slottsägarna, Marguerite Wenner-Gren, fortfarande sköta om den dagliga ruljangsen. Hon vattnar blommor, dukar och piffar. Tycker hon att det är alldeles för stökigt känns en isande vind, är hon nöjd med underhållet visar hon sig i stället i en vacker röd sammetsmorgonrock med guldtrådsbrodyr.

Pintorpa-frun

I Södermanland, på sitt slott Eriksberg,

Där bodde en änka, fru Anna,

Som sög sina bönders och torpares märg,

Samt hade av galla en kanna.

Hon trätte och svor ifrån morgon till kväll

Och nyttjade nageln och näven.

Vad pigorna fingo okristligt med smäll!

Och spöstuga hade hon även.

Där hängde hon bönder och tjänare opp

Och gav dem på pälsen så svåra,

Fru Anna hanterade människokropp,

Så ögonen månde sig tåra.

Hon hetsade hundar på tiggare små

Och log, när de skreko för bettet.

Bad någon om mat, blev hon gulblek och blå,

Och for som hon varit från vettet.

Hon svälte sitt folk, lät det äta ur ho

Den skällaste välling och grina.

Men hade en bonde en mjölkande ko

Hon drev den i stallet till sina.

Så levde fru Anna. Men ryktets basun

Om namnet och minnet tog vården:

I trakten hon kallades Pintorpa-frun

Och Pinatorp kallades gården.